A globális felmelegedés miatt megváltozik a madarak színe

sarki lúd, Anser caerulescens
Vándorló sarki ludak (Anser caerulescens)egy ködös tónál Pennsylvaniaban.
Vágólapra másolva!
A túlmelegedés egy komoly probléma a hosszú távon repülő madarak számára, és a halványabb tollazat, ami több hőt ver vissza a nap melegéből, lehet, hogy az egyik módja, hogy megbirkózzanak vele.
Vágólapra másolva!

Az összes, körülbelül 10.000 madárfaj tanulmánya azt találta, hogy minél távolabb vonulnak a madarak, annál sápadtabb a tollazatuk. Valószínűleg azért, mert ez segít a napfényben repülő madaraknak hűsen maradni, mondja Kaspar Delhey a németországi Seewiesenben lévő Max Planck Intézet ornitológiai részlegének biológusa.

„Az eltérés kicsi, de ez gyakori, amikor a gerincesek egész osztályára jellemző színváltozás magyarázatáról van szó. A tollazat különösen diverz és sok faktor hajtja az színek evolúcióját, amelyekből a vándorlás csak egy."– mondja Delhey.

Számos friss tanulmány azt sugallja, hogy a túlmelegedés nagyobb probléma a hosszú távolságokra repülő madarak számára, mint korábban gondolták. Például az érzékelők azt mutatták, hogy a vándorló pehelyrécék (Somateria mollissima) testhője olyan magasra tud emelkedni, hogy abba kell hagyniuk a repülést.

Egy másik tanulmány azt találta, hogy bizonyos vándormadarak magasabban repülnek napközben, mint éjszaka, annak ellenére, hogy több energiát kell használniuk hogy a magasban maradjanak a ritkább levegőben.

Ez azt sugallja, hogy a nap hője miatt sokkal valószínűbb hogy túlmelegednek, és Delehey és kollégáit elgondolkodtatja, vajon a vándormadaraknak halványabb-e a színűk, hogy segítsen megbirkózni nekik ezzel.

Vándorló sarki ludak (Anser caerulescens)egy ködös tónál Pennsylvaniaban. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2300248-migrating-birds-may-be-paler-colours-to-help-them-keep-cool/

A kutatók a Handbook of the Birds of the World fotóit használta, hogy rangsorolja a madarak tollazatának világosságát 0-100-ig, külön fajként kezelve a hímeket és nőstényeket, mert a nemek színezete olyan gyakran eltérő.

Azt találták, hogy a rövidtávú vándorok jelentősen világosabbak, mint a rezidens madarak, és a hoszzútávú vándorok jelentősen világosabbak, mint a rövidtávú vándorok, még anélkül is, hogy ellenőrizték volna az olyan faktorokat, mint például a testméret, vagy a környezeti kondíciók, ahol a madarak élnek.

Ezeknek a ténymegállapításoknak az egyik következménye az, hogy a vándorló madarak a bolygó melegedésével még nehezebben maradnak hűsen. Az emelkedő hőmérsékletek a sötétebb fajokat arra kényszerítheti, hogy csak éjszaka repüljenek, amikor vándorolnak, vagy még magasabban repüljenek napközben. Ezeknek a reakcióknak valószínűleg ára lesz, amely csökkentheti az egyének túlélését, potenciális negatív következményekkel populációs szinten. – mondja Delhey.

(Forrás: New Scientist)