Rég elveszettnek hitt, több ezer éves templomra bukkantak

templom, főníciai
A LIDAR felmérés által feltárt ősi templom
Vágólapra másolva!
A sevillai egyetem régészei több, víz alá süllyedt romot fedeztek fel, amelyek megfelelhetnek Melkart és Hercules Gaditanus elveszettnek hitt, föníciai-pun templomának. A korabeli szövegek szerint Melkart főníciai főistenség temploma Gadir (a mai Cadiz) ősi városa közelében volt, amit a rómaiak Hercules Gaditanusnak szenteltek át, és amely az ókorban a nyugati tartományok egyik legfontosabb szentélyévé vált.
Vágólapra másolva!

A szentéllyel kapcsolatos, legkorábbi utalás Polübiosz, időszámításunk előtt 2. századi görög történetíró, politikus és történész írásaiból származik, de később mások is megemlítették írásaikban, többek között a sztoikus filozófus, Rodoszi Poszeidóniosz és Tyanai Apollóniosz, a püthagoraszi tanokat újjáélesztő neopitagoraizmust követő filozófus is.

A HeritageDaily online tudományos portálnak nyilatkozó Sevillai Egyetem kutatói most az Andalúziai Történeti Örökség Intézetével együttműködve végeztek LIDAR felmérést a spanyol tengerparti Camposoto és Sancti Petri városok közötti területen, amely egy félig elsüllyedt táj, és amelyet mocsarak és a Caño de Sancti Petri sekély csatornája ural. A szakemberek most közzétett tanulmánya

egy új, part menti tájat tárt fel a lehetséges hullámtörők, kikötőhelyek, illetve egy szárazföldi kikötő jelenlétét, de számos nagy, monumentális épületet is felfedezését bizonyítva.

A LIDAR felmérés által feltárt ősi templom Forrás: University of Seville

A régióban végzett korábbi felfedezések adatainak összevonásával a csapat egy vonalat húzott, amely a sziget lejtői között határolt egy területet, amely elválasztja a csatornát az Atlanti-óceántól. Itt találtak egy téglalap alakú, víz alá merült építményt, amelynek mérete háromszázszor százötven méter, ami a tudósok szerint

összefüggésben lehet az ókori szerzők által vázolt információkkal, ez az új felfedezés azonban ellentmond a templom helyére vonatkozó, más elméletekkel.

A régészek most azt tervezik, hogy részletes, szárazföldi és víz alatti régészeti kutatásokat végeznek a területen, hogy meghatározzák az egyes észlelt építmények kronológiáját és funkcióját, valamint rekonstruálják a terület történetét.