Ezeréves maja kenut rejtett egy mexikói víz alatti barlang

kenu, maja, Mexikó
A kenu időszámításunk előtt 830 és időszámításunk szerint 950 között készülhetett
Vágólapra másolva!
A búvárok egy tökéletesen megőrzött, fából készült kenut találtak, amelyet az ősi maják használhattak egy víz alatti barlangban, Mexikó déli részén. A szinte teljesen ép eszközről megállapították, hogy az közel ezer éves, és ez ma a valaha is felfedezett, legjobb állapotban megőrződött maja hajó.
Vágólapra másolva!

A mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei szerint a kenut valószínűleg vízi szállítására használták a Chichén Itzá romjai melletti területen, esetleg rituális felajánlásokat helyeztek rá.

Az eszközt egy „cenote"-ban, egy alapvetően édesvízzel teli víznyelőben tárolhatták, amelyből több ezer található a Yucatán-félszigeten.

A rendkívüli felfedezést a szakemberek szinte véletlenül tették, miközben feltérképezték az adott területet, mielőtt azt egy vitatott vonatprojekt miatt megrongálnák. Az úgynevezett Maya Train állítólag Mexikó legszegényebb déli államait kötné össze gazdagabb régiókkal, és előmozdítaná a turizmust. Ám a kritikusok, köztük prominens bennszülöttek, úgy vélik, hogy az új vasút több kárt okoz, mint használ, miközben potenciálisan több száz, esetleg több ezer régészeti lelőhelyet fenyeget, mint például a Chichén Itzá-i területeket.

A kenu időszámításunk előtt 830 és időszámításunk szerint 950 között készülhetett Forrás: INAH

A régészek búvárkodás közben bukkantak a vízszint alatt körülbelül 4,5 méterrel egy barlangra, ahol a kenu rejtőzött.

Emellett felfedeztek itt egy ősi kutat és a közeli mély völgyet is, ahol falfestményeket, egy szertartások során használt kést és negyven kerámiaedény töredékeit fedezték fel, amelyeket valószínűleg szándékosan törtek össze valamilyen rituális esemény részeként. A kutatók szerint

a tárgyak együttes jelenléte arra utal, hogy a kenu a rituális tevékenységekben is fontos szerepet kapott.

Maga az eszköz több mint 1,6 méter hosszú és 80 centiméter széles, és az előzetes kutatások szerint időszámításunk előtt 830 és időszámításunk szerint 950 között készülhetett. A pontosabb kormeghatározást a párizsi Sorbonne Egyetem végzi.

– mutattak rá a régészek a ZME Science online tudományos portálnak. – Ezen a csúcsponton több tucat város épült szétszórva Mexikó déli részén és Közép-Amerikában, ahol tízmillió ember élt, és a maják fontos eredményeket értek el matematikában és művészetekben.

Az INAH tájékoztatása szerint a régészek már megrendelték a kenu háromdimenziós modelljét, amely reményeik szerint hamarosan elkészül, hogy megkönnyítse a további kutatásokat és a teljes méretű replikák gyártását.