14 új cickányfajt fedeztek fel egy indonéziai szigeten

Crocidura caudipilosa, cickány
Crocidura caudipilosa, az egyik újonnan felfedezett cickányfaj.
Vágólapra másolva!
14 új cickányfajt fedeztek fel egy évtizedes kisemlős tanulmány során a Sulawesi indonéziai szigeten.
Vágólapra másolva!

A cickányok a kisemlősök egy diverz csoportja, amik megtalálhatók majdnem mindenütt a világon. Globális eloszlássuk ellenére kevéssé dokumentáltk a világ hegységein, trópusi régióin élő cickányok.

Hogy megvizsgálják ezeket az állatokat Sulawesin, Jake Esselstyn a Louisianai Állami Egyetem biológusa és kollégái számos csapdát állított fel sziget szerte 2010-ben, beleértve több tucat különböző magasságú hegyet.

A 10 év alatt csapdába ejtettek és megvizsgáltak 1.368 példányt, melyek a szigeten egyenletesen voltak eloszolva.

A DNS és a fizikai jellemzők analízise feltárta, hogy a csapat 21 cickányfajt talált, és mind kizárólag Sulawesin él.

A 21 fajból 14 korábban ismeretlen volt. Ezek a felfedezések Sulawesit háromszor több cickányfaj gazdájává teszi, mint bármely más sziget a világon. Ez azért lehet, mert a sziget figyelemreméltóan segíti a biodverzitást, vagy mert a cickányok más szigeteken szegényesen dokumentáltak, mondja Esselstyn.

A kutatók azt gyanítják, hogy Sulawesi geográfiája lehet a cickányok biodiverzitásának egyik oka. A szigetnek unikális alakja van: négy félszigete K alakot formál és meglehetősen hegyvidékesek, hat csúccsal, amik legalább 3.000 méter magasak.

Crocidura caudipilosa, az egyik újonnan felfedezett cickányfaj. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2302280-fourteen-new-species-of-shrew-discovered-on-an-indonesian-island/

A félszigetek elősegíthetik a populációk közti izolációt, és a magas hegyek erős klimatikus gradienseket hoznak létre, ami nagy eltérésekhez vezethet a vegetációban. Lehetséges, hogy a cickányok a geográfiára reagálva diverzifikálódtak, bár ez az ötletet még tesztelni kell, mondja Esselstyn.

Lehet még több cickányfaj Sulawesin, amiket még nem találtak meg. Az állatok ebben a tanulmányban 2.700 méter magasságig lévő helyszínekről lettek gyűjtve, tehát nem volna meglepő, ha volnának cickányfajok még magasabban, mondja Esselstyn.

„Reméljük, hogy a felfedezéseink több munkára és a sziget hegyein lévő biodiverzitás tanulmányozásának finanszírozására sarkallnak.

Indonézia gyorsan növekvő gazdaságával és a növekvő populációval, az erdőirtás a hegyeken növekedni fog a közeli jövőben. Sokan ezek közül a fajok közül el fognak tűnni, mielőtt a létezésükről tudnánk." – mondja Heru Handika a Louisianai Állami Egyetem biológusa, a tanulmány társszerzője.

„Igazán szükségünk van a bolygón lévő élet jó felmérésére. Tudnunk kell hány faj van és hol élnek. Ha nem tudjuk ezeket a dolgokat, akkor kevély esélye van, hogy valódi bepillantást nyerjünk abba, hogyan alakultak az az élet, hogyan van jelenleg gondozva az az élet,, és hogyan őrizzük meg." – mondja Esselstyn.

(Forrás: New Scientist)