A rekordtörő tüzek, fagyok és csapadék világszerte teljesen túl világossá tette, hogy az extrém időjárás gyorsan az új normává válik.

Halálos tüzek, áradások és fagyok csaptak le idén világszerte, ahogy egy a világ csúcs klíma tudósai általi jelentés mondta: ez már „elfogadott tény", hogy az emberiség üvegházgáz kibocsátása gyakoribb, intenzívebb extrém időjárást okoznak.

„A szomorú tény az, hogy a klímaváltozás és extrém időjárás normává vált." – mondja Christina Figueres, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének korábbi feje.

 

Egy tűzoltó Kaliforniában, augusztusban.Forrás: https://www.newscientist.com/article/mg25233652-800-2021-in-review-weather-records-arent-just-broken-theyre-smashed/

A hőmérsékleti rekordok általában túllépték az egy fok töredékét. Mégis június végén, a kanadai Lytton faluban megdőlt az ország magas hőmérsékleti rekordja majdnem 5 Celsius-fokkal, elérve a 49.6 Celsius-fokot. Egy nappal később futótüzek pusztították el a közösség nagy részét.

Az északi félteke más részei is lángoltak. A legnagyobb lángok kiégették a boreális erdőket Szibériában.

És Kalifornia, ahol egymást követően súlyos tüzes évei voltak, átélte, hogy a Dixie tűz elégetett 390.000 hektárt, felállítva az állam legnagyobb rekordját. Törökország és Görögország is súlyosan érintett volt. Ha globálisan nézzük, a futótüzek rekord mennyiségű szén-dioxidot szabadított fel, a gáz elsősorban ezekhez az eseményekhez segíti a melegebb, szárazabb körülmények megteremtését.

A súlyos áradások következménye Németországban júliusban.Forrás: https://www.newscientist.com/article/mg25233652-800-2021-in-review-weather-records-arent-just-broken-theyre-smashed/

Júliusban Törökország új hőmérséklet magasságot viselt el, míg az olaszországi Szicília átélte Európa legmelegebb feljegyzett napját egy hónappal később. Dél-Amerikát aszály sújtotta, például ekkor volt a kontinens második leghosszabb folyója, a Praná 77 éve legalacsonyabb vízállása.

Nem csak a túl sok hőség volt az egyetlen probléma. Texas történelmileg nevezetes hideghullámtól didergett, februárban átlagosan mínusz 28 Celsius-fok alatti hőmérséklettel. A fagy sújtotta az elektromos áramot és a vízkészletet és több száz ember meghalt. Egy tanulmány azt találta, hogy az eseményt valószínűleg az időjárási mintázatot szétromboló olvadó sarkvidékiolvadó tengeri jég okozta.

 

Az indonéziai Kelet-Flores egy ciklon és földcsuszamlások után áprilisban.Forrás: https://www.newscientist.com/article/mg25233652-800-2021-in-review-weather-records-arent-just-broken-theyre-smashed/

Az áradások is súlyos károkat okoztak. A kínai várost, a Henan provinciai Zhengzhout több mint 200 mm csapadék árasztotta el egy óra alatt júliusban, ami minden idők nemzeti rekordja. A város metrórendszerét is elárasztotta, ami megölt 14 embert. Szintén júliusban extrém csapadékot éltek át Németország és Belgium részein, földcsuszamlásokat és több, mint 200 halálesetet okozva. Dél-Szudánt sorozatban harmadik éve sújtotta extrém áradás.

Szokatlanul nagy havazás Spanyolország fővárosában, Madridban januárban.Forrás: https://www.newscientist.com/article/mg25233652-800-2021-in-review-weather-records-arent-just-broken-theyre-smashed/

Szeptemberben emberek fulladtak meg, amikor New York pincéit elárasztották az Ida Hurrikán maradványai. „A klímaváltozás egzisztenciális fenyegetést jelent az életünkre, a gazdaságunkra, és a fenyegetés itt van." – mondta Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke.

(Forrás: New Scientist)