Több mint 1300 lábbal büszkélkedhet egy újonnan felfedezett állatfaj

Vágólapra másolva!
Új ezerlábúfajt fedeztek fel kutatók Ausztráliában, melynek különlegesége, hogy tényleg több mint ezer lába van.
Vágólapra másolva!

Az ízeltlábúak közé tartozó, újonnan felfedezett Eumillipes persephone faj egy felnőtt nőstény példányának 1306 lába van - írta a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányban a Paul Marek, a Virginia Tech tudósa által vezetett kutatócsoport.

Az új fajt egy 60 méter mély, bányászati célból fúrt lyukban fedezték fel Ausztráliában. Marek és kutatócsoportja négy példányt tanulmányozott. Egy másik felnőtt nősténynél 998, a két felnőtt hím közül az egyiknél 818, a másiknál 778 lábat találtak.

A teljes sötétségben élő Eumillipes persephone teste akár 330 szelvényből is állhat, és tíz centiméter hosszú lehet. Nincs szeme, lábai rövidek, feje kúpos. A kutatók szerint testi adottságai teszik lehetővé, hogy a földben, ahol él, szűk járatokban is tudjon haladni.

Forrás: Paul E. Marek, Bruno A. Buzatto, William A. Shear, Jackson C. Means, Dennis G. Black, Mark S. Harvey, Juanita Rodriguez, Scientific Reports.

A gombával táplálkozó faj az első ismert ezerlábú, amelynek valóban több mint ezer lába van. Az előző "rekordernek", a Kaliforniában élő Illacme plenipesnek csak 750 volt.

A Nyugat-Asztrália államban, a Goldfields-Esperance bányavidéken felfedezett ezerlábút a kutatók az "evolúció csodájának" nevezték publikációjukban.

(MTI/dpa/Reuters)