Meglepő helyen bukkantak a kétszázezer éves mamuttemetőre

mamut, mamutcsont
Az egyik mamut agyarát vizsgálják a tudósok
Vágólapra másolva!
A kutatók egy „mamuttemetőt" tártak fel Swindonban, amely tele van öt egyed – egy újszülött, két fiatal és két felnőtt – csontos maradványaival, amelyek az utolsó jégkorszakban pusztultak el a délnyugat-angliai város mai kőbányája területén.
Vágólapra másolva!

A kutatók a mamutmaradványok mellett neandervölgyiek által készített kőeszközöket is felfedeztek a helyszínen, köztük egy kézi fejszét és kaparóknak nevezett, kis kovakőszerszámokat, amelyeket valószínűleg friss állatbőrök tisztítására használtak.

A felfedezett csontok alapján a mamuttemetőben öt egyedet áshattak el Forrás: DigVentures

A DigVentures, az Egyesült Királyságban az ásatást vezető régészeti egység tájékoztatása szerint a csapatnak még elemeznie kell a mamutcsontokat, hogy megállapítsák, vannak-e azokon neandervölgyi szerszámnyomok.

– mondta Lisa Westcott Wilkins, a DigVentures társalapítója a LiveScience online tudományos portálnak.

A temetőt és a neandervölgyi eszközöket két amatőr kövületvadász, Sally és Neville Hollingworth fedezte fel. Nem sokkal ezután a DigVentures két kutatást szervezett a helyszín feltárására.

A régészek által vezetett munka további jégkorszaki maradványokat tárt fel, köztük finom bogárszárnyakat, törékeny édesvízi csigaházakat és mamutmaradványokat, például agyarakat, lábcsontokat, bordákat és csigolyákat,

amelyek egy sztyeppei mamutfajhoz tartoznak, és amelynek leszármazottai közé tartozik például a gyapjas mamut. A DigVentures szerint a korai sztyeppei mamutok körülbelül négyméter magasak voltak, ám a temetőben talált öt egyed kicsinek számít. Emiatt a szakértők úgy vélik, hogy a faj „összezsugorodott" a jégkorszak különösen hideg időszakában.

Az egyik mamut agyarát vizsgálják a tudósok Forrás: DigVentures

A tudósok szerint a helyszín körülbelül 220-210 ezer éves és valamikor az egyik interglaciális vagy meleg időszak vége felé jöhetett létre, amikor a neandervölgyiek még éltek Nagy-Britanniában.

Miután azonban a hőmérséklet lecsökkent, a neandervölgyiek délebbre költöztek.

A régészek a jövőben szeretnék kideríteni, hogy vajon miért pusztulhatott el annyi mamut egyetlen helyen. Az is izgalmas kérdésnek tűnik, hogy vajon a neandervölgyiek vadásztak-e akkoriban ezekre a vadállatokra, vagy csak a maradványaikat ásták el.