A milliárdos Maezava Juszaku tizenkét napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson. Az űrturista sok fotót osztott meg a közösségi oldalán, és azt is elárulta, túl kevés alsóneműt csomagolt. 

A 46 éves divatmágnás és műgyűjtő december 8-án indult a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről asszisztensével, Hirano Jozóval és Alekszandr Miszurkin orosz űrhajóssal együtt, a kazahsztáni sztyeppén landolt. Maezava egy Szojuz-űrhajóval tette meg az utat, és ő lett az első űrturista, aki több mint tíz év után fizetett utasként jutott el a Nemzetközi Űrállomásra.

A milliárdos, japán egyik legcsillogóbb közéleti személyisége az űrből azzal szórakoztatta követőit a közösségi médiában, hogy fotókat készített szülőföldjéről, Csiba prefektúráról, megmutatta, miképpen kell teát főzni az űrben, és kibeszélte, hogy kevés alsóneműt vitt magával.

Maezava Juszaku épségben visszatértForrás: AFP/Alexander Nemenov

A vállalkozó havas körülmények közé tért vissza a Földre, a közép-kazahsztáni Zsezkazgan városától mintegy 150 kilométerre délkeletre fekvő leszállóhelyen.

A 46 éves Maezava Elon Musk SpaceX nevű vállalatának első magánutasai között 2023-ban a Holdat készül megkerülni. A milliárdos arra a repülésre a magáé mellett még nyolc helyet bérelt ki.

A japán mágnás 2019-ben eladta Zozo nevű online divatcégét egy banknak, és most nyolc embert keres, aki csatlakozna hozzá a 2023-as Hold körüli utazáshoz. A jelentkezőknek orvosi teszteken és egy interjún kell átesniük.