Kincsekkel teli hajóroncsokat találtak Izraelben a tenger mélyén

kincs
Az utasok személyes tárgyaira is ráleltek
Vágólapra másolva!
Kincsekkel teli hajóroncsokat találtak Izrael középső részén, Cézárea egykori kikötőjének közelében a tenger mélyén - jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA)szerdán a Facebook oldalán.
Vágólapra másolva!

Ugyanazon helyen süllyedt el az ókori és a középkori hajó is

A Régészeti Hatóság a Tel-Avivtól északra, Cézárea területén végzett tengeri feltárásán két ősi hajóroncs kincseit hozta a felszínre, több száz érmét, díszes, ritka drágakövekkel ékesített arany- és ezüstgyűrűket, sasfigurát, harangokat és hajóalkatrészeket.

Gazdag leletegyüttes került elő az antik hajóroncsokból Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Az IAA tengeri-régész osztályának kutatói szerint a leletek két hajó történetét mesélik el.

A hajók különböző korokban vesztek a tengerbe utasaikkal együtt,

valószínűleg miközben megpróbáltak lehorgonyozni. Az elmúlt hónapokban végzett feltárás alapján az egyik hajó az ókorban, a Római Birodalom mintegy 1700 évvel ezelőtt, a másik pedig a mameluk-korban, nagyjából 600 évvel ezelőtt szenvedhetett hajótörést.

Római pénzérmék, zömében a Kr.u. 3. századból, a Cézárea mellett elsüllyedt ókori hajóból Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

A roncsokat és az elsüllyedt rakományokat 4 méter mélységben, több tucat méteres körzetben, szétszórva találták meg a tenger fenekén.

A maradványok alapján az egykori hajók vihar közeledte miatt próbálhattak lehorgonyozni

távol a kikötőtől, noha a tengerészek tudták, hogy katasztrófával fenyeget a kikötés a kiépített és rendezett rév helyett a viszonylag sekély vízben.

Hatalmas erejű vihar végezhetett a hajókkal

Mintegy 560 érmét találtak, amelyek a középkorban elsüllyedt mameluk kori (1250-1517) hajóról származnak.

Az egy évezreddel korábban odaveszett másik hajón több száz, ókori ezüst- és bronzérmét leltek.

A római uralmat jelképező kicsiny, sas alakú bronz figurára, a római vígjátékokból ismerős álarcos pantomimszínész alakra, kerámiaedényekre, és a gonosz szellemek elűzését szolgáló, bronzból készült harangokra bukkantak.

Egy római bronzsas is előkerült a tenger mélyén Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Emellett számos fém hajóalkatrészt fedeztek fel, több tucat nagy bronzszöget, a víz kiszivattyúzásához szükséges ólomcsöveket, valamint egy törött, vasból készült nagy horgonyt, amely a szakemberek szerint az egykori vihar hatalmas erejét jelzi.

Az utasok személyes tárgyaira is ráleltek Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Az odaveszett utasok személyes tárgyai is előkerültek, többek között egy általában gyűrűben elhelyezett vörös drágakő, melynek felső oldalába lanthoz hasonlatos korabeli hangszer képét csiszolták. Ezt a zsidó hagyomány Dávid hegedűjének nevezi. Felszínre hoztak egy zöld drágakővel ékesített, nyolcszög alakú vastag aranygyűrűt is, melybe fiatal "pásztorfiú" alakját vésték, aki bárányt cipel a vállán.

A "jó pásztor" alakja a megtalált aranygyűrű kövében Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

A "jó pásztort" ábrázoló kép a korai keresztény művészetben Jézus szimbóluma,

annak a példabeszédnek a nyomán, amely Jézusról, mint az emberek könyörületes pásztoráról szól, aki pártfogolja az embert vagy a hívők gyülekezetét. A tudósok úgy vélik, hogy a gyűrű tulajdonosa az első keresztények egyike lehetett. A leleteket Cézárea város mellett tárták fel, s ennek nagy jelentősége van a keresztény hagyományban, mert ezen a helyen alakult ki az egyik legkorábbi keresztény központ.

(Forrás: MTI)