Ismeretlen építmények rejtőztek a Machu Picchu Nemzeti Parkban

Chachabamba
Chachabamba, a Machu Picchu közelében elhelyezkedő inka komplexum
Vágólapra másolva!
A Varsói Egyetem régészeiből álló csapat egy sor, korábban ismeretlen építményt azonosított a Machu Picchu Nemzeti Parkban. Egy új tanulmányban a kutatók a lézer alapú távérzékelést, a LiDAR technológiát alkalmazták az erdő lombkoronája felett, drónok segítségével.
Vágólapra másolva!

A LIDAR háromdimenziós, 3D digitális ábrázolást hoz létre a lézer visszatérési idejének különbségei és a változó lézer hullámhosszai révén. Számítógépes szoftverrel pedig eltávolíthatók az úgynevezett „akadályozó" rétegek, például az erdők és a mezőgazdasági növények, hogy felfedjék az alatta elrejtett táj körvonalait.

A Journal of Archaeological Science folyóiratban publikált új tanulmányban a tudósok a Chachabamba inka komplexumra összpontosítottak, amely

egy, a vízzel kapcsolatos szertartási központ, és amely számos, vízzel kapcsolatos szentélyt és fürdőt foglal magában.

A LIDAR adatait elemezve végül tizenkettő kisméretű, kör- és téglalap alaprajzon felállított építményt tártak fel a komplexum külterületén. A kutatók szerint ezekben lakhattak a Chachabambát „üzemeltető" egyének, bár az építmények kevésbé díszesek.

Chachabamba, a Machu Picchu közelében elhelyezkedő inka komplexum Forrás: Ivo Antonie de Rooij - Shutterstock

– mondta Dominika Sieczkowska, a Varsói Egyetem Andok Kutatóközpontjának munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A vizsgálat eredményei korábban ismeretlen csatornákat is feltártak, amelyek részben egy földalatti kőtömbökből álló rendszeren keresztül látták el Chachabambát vízzel a közeli Urubamba folyóból.