Poligám kőkorszaki földműves klán sírját tárták fel Birminghamnél

A Hazleton North sírhely rekonstruált képe
Vágólapra másolva!
Egy poligám kőkorszaki földműves klán sírját tárták fel az angliai Birminghamnél. A kutatócsoport 35 személy örökítőanyagát szekvenálta, és rekonstruálta rokoni kapcsolataikat.
Vágólapra másolva!

A sírdomb két L-alakú kamrából áll, melyekben egy család öt generációját temették el, a családot egy férfi és négy felesége alapította - közölte Ron Pinhasi, a Bécsi Egyetem antropológusa és amerikai kollégája, David Reich, a Harvard Orvosi Egyetem kutatója.

A férfi, két felesége és utódaik az északi kamrában, a többi feleség a déli kamrában kapott helyet. Összesen legalább 44 személy földi maradványait találták meg - írják a Nature című tudományos lapban megjelent tanulmányukban.

A Hazleton North nevű sírdombot 1979 és 1982 között szakaszosan tárták fel a régészek.

A Hazleton North sírhely rekonstruált képe Forrás: Corinium Museum, copyright Cotswold District Council

Az emberi maradványok a mai Anglia területén 5700 éve élő kőkorszaki földműveseké voltak. Elődeik nagyrészt az európai kontinensről származtak és néhány generációval - 100-200 évvel - korábban vitték a mezőgazdaságot a brit szigetekre.

Pinhasi és Reich kutatócsoportja 35 személy örökítőanyagát szekvenálta, és rekonstruálta rokoni kapcsolataikat.

A legtöbben, 27 fő közeli rokonságban állt és egy nagycsaládhoz tartozott, melyet az északi kamrában eltemetett férfi négy feleségével hozott létre. Közülük két nő és leszármazottaik szintén az északi kamrába kerültek, a többi nő utódai a délibe.

Az akkori társadalom nyilvánvalóan fontosnak tartotta az anyai vérvonal megkülönböztetését a sírok kialakításánál - vélik a kutatók.

Emellett feltűnő, hogy a férfi utódok mindig apjukkal és fiútestvéreikkel közösen vannak eltemetve. A gyerekkorban meghalt lányok szintén a sírhelyen nyugszanak. A felnőtt lányok azonban nincsenek ott. A tudósok úgy vélik, az akkori társadalom eszerint az apai vonal alapján, patrilineárisan szerveződött.

A férfi utódok az eredeti klánnal maradtak, míg a nők házastársuk csoportjához csatlakoztak.

A sírhelyen lévők közül három nő és öt férfi nem tartozott a szoros rokonsághoz. "A nők a családhoz tartozó férfiak partnerei lehettek, és vagy nem született gyerekük, vagy lányuk született, aki elhagyta a klánt", a férfiak pedig nyilvánvalóan "adoptált mostohafiúk voltak" - vélik a tudósok.