Az időben bekövetkezett jegesedés miatt ezen a télen nem kell tartani éhes jegesmedvék portyázásától az Északi-sarkkörön túli oroszországi falvakban, az alacsony hőmérséklet miatt a ragadozók szokásos élőhelyükön kereshetnek táplálékot - közölte a WWF Oroszország természetvédelmi szervezet.

Jelenleg nyugodt a helyzet. Ezen a télen időben befagyott a tenger és a jegesmedvék északra vonultak, hogy fókára vadásszanak.
Az elmúlt években a Jeges-tenger partvidékén fekvő falvak lakóit szemétdombokon és szemeteskukákban élelem után kutató alultáplált medvék látványa zaklatta fel – közölte Dmitrij Rjabov, a WWF Oroszország munkatársa. – Mintegy ötven medve közelítette meg a Novaja Zemlja szigetcsoporton élő embereket, hetekig is ott bóklásztak, ami két éve szükségállapot kihirdetésére késztette a hatóságokat.

Jegesmedvék (Ursus maritimus).Forrás: https://www.bbc.co.uk/programmes/b00wylng

Hozzátette: a jegesmedvék rendszerint jégtáblákról vadásznak fókára, az utóbbi években azonban egyre később képződött jég, amely egyre vékonyabb volt és az olvadás is hamarabb kezdődött, ezért a túlélésért küzdő állatok a szárazföldre mentek élelmet keresni, olykor óhatatlanul is megközelítve az embereket.
A sarkvidéki falvak jegesmedve-őrjáratokat szerveztek, hogy elejét vegyék az otthonuk, az iskolák, az emberek elleni támadásoknak. A speciálisan kiképzett járőrök gépkocsin cirkálnak, és világítórakétával riasztják el a ragadozókat. Kiépítettek egy, a WWF által is támogatott jelzőrendszert, amely riadót fúj, valahányszor jegesmedvét észlelnek a falvakban.
Az elmúlt 15 évben az önkéntes járőrök több mint 500 konfliktusos helyzetet oldottak meg, idén senkit sem sebesített meg jegesmedve – közölte a WWF Oroszország természetvédelmi szervezet.

(MTI/dpa)