Több mint 1 millió négyzetkilométerrel zsugorodtak a természetes élőhelyek

erdőirtás, Rondonia Állam, Amazonas
Egészséges vegetáció egy tűzzel kiírtott mellett Brazíliában, az Amazonasban, Rondonia Államban.
Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági terülek a bolygó nagy részén megváltoztatják az ökoszisztémát. Ez a konklúziója egy új műhold térképnek, amely azt mutatja, hogy a közelmúltban létesített kukorica, búza, rizs és más  termőterületek az elmúlt két évtized alatt  több mint 1 millió négyzetkilométerrel csökkentették természetes környezetet.
Vágólapra másolva!

Műholdak felvételeiből állították össze a globális térképet

Az e tárgyban született tanulmány kiemeli, hogy a Föld hogyan válik lassan egy egységesített globális farmmá azáltal, hogy a gazdagabb országok egyre inkább kiszervezik a gabonatermelést a szegényebb régiókba. Az új szántóföldek fele az erdők és más ökoszisztmák helyére került, ez pedig tovább csökkenti a természetes élőhelyeket.

Sok kormány és számos szervezet ugyan lokálisan feltérképezi a mezőgazdasági területeket , de termőterületek és a természetes élőhelyek közötti arány változásáról nehéz világméretű képet kapni. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO például összeállította a tagországok gabonaföldjeinek statisztikai kimutatását, de ez sem volt képes felrajzolni egy átfogó és globálisan pontos képet.

Számos országban az erdők felgyújtásával szereznek új termőterületet a helyi gazdák Forrás: NurPhoto via AFP/Gustavo Basso/NurPhoto/Gustavo Basso

Hogy átfogó képet kapjanak, Hansen és kollégái elkészítették a gabonaföldek globális térképét az U.S. Geological Survey/NASA Landsat program adatai segítségével; a térképet a bolygó felszínét folyamatos monitorozó műholdak sorozatfelvételeiből állítottak össze. A munka során komoly kihívást jelentett az, hogy a számítógépek felismerjék és elkülönítsék a különböző gabonaföldeket a műholdfelvételeken, mert a szántóföldeknek is sokféle a formájuk és méretük, az egyes gabonafélék pedig tipikusan csak az év egy adott időszakában teremnek meg.

Ez az új műholdas adatokból összeállított globális térkép azt mutatja, hogy a gabonaföldek körülbelül 1 millió négyzetkilométert terjeszkedtek az elmúlt két évtized alatt. Forrás: https://www.science.org/content/article/cropland-has-gobbled-over-1-million-square-kilometers-earth-s-surface?utm_campaign=news_daily_2021-12-23

A globális gabonaföld "lábnyom" 9 %-kal növekedett 2000 és 2019 között, a tanulmány által kutatott két évtizedben. A vizsgált időszakban keletkezett új szántóföldek durván Spanyolország területével egyenlők, és ez a növekedés jóval nagyobb, mint a FAO 2 - 6%-os szántóföld növekedési becslése - írják a szerzők a december 23-án a Nature Food magazinban publikált tanulmányukban. (A FAO egyelőre nem kommentálta még a tanulmány megállapításait.)

Afrikában a leggyorsabb az új szántóföldek létesítése

A kontinensek között Dél-Amerika vezet a területarányos gabonaföld kiterjedésben. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a virágzó szójababipar - amely az állattenyésztőket látja el takarmánnyal Kínában és másutt is -,

közel 50%-kal növelte meg a frissen feltört szántóterületeket

a tanulmány által vizsgált időszakban. Viszont ami a természetes területek szántófölddé tételét illeti, ebben Afrika vezet, mert a kontinens szántóföldjeinek 40 %-a az elmúlt két évtizedben jelent meg, és ez az ütem egyre jobban gyorsul.

Egészséges vegetáció egy tűzzel kiírtott mellett Brazíliában, az amazonasi Rondonia Államban. Forrás: https://www.livescience.com/cop26-pledge-to-end-deforestation-by-2030

A mezőgazdasági területek számos dél- és délkelet-ázsiai országban, valamint Észak-Amerikában is növekedtek. És noha az esőerdők mezőgazdasági területté való átalakítása, mint például az Amazonas-medence területén folytatott erdőirtás gyakran kerül a címlapokra, de az új gabonamezők jóval nagyobb területeket "harapnak ki" az olyan fontos, ám az előzőekhez képest kevésbé relflektorfényben álló élőhelyek, mint például a száraz erdők és a szavannák területéből - mondja a tanulmány társszerzője, Peter Potapov, aki szintén a Marylandi Egyetem geográfusa.

Szavanna akác a Serengeti Nemzeti Parkban, Tanzániában. A száraz ökoszisztémák veszélyeztetettsége kevésbé áll fókuszban az esőerdő irtásokhoz képest Forrás: SchisCom

Dél-Amerikában például a Chaco and Cerrado néven ismert fontos száraz ökoszisztémákat érték jelentős veszteségek. „Teljesen el fognak tűnni, méghozzá nagyon hamar" – mondja Potapov.

Az erdők és szavannák szántóföldekké való átalakításakor a fákban és a talajban elraktározódott nagy mennyiségű szén is az atmoszférába kerül, gyorsítva a klímaváltozást.

Az ilyen erdőirtások okozzák az emberi civilizáció totális szénkibocsátásának durván 1/8-adát, a kutatók becslése szerint. Az analízis azt mutatja, hogy globális skálán mérve messze több gabonaföld jön létre, mint amennyit elhagynak - mondja Tim Searchinger, a washingtoni székhelyű World Resources Institute (Világ Erőforrásai Intézet) főmunkatársa, aki egyébként nem vett részt a felmérésben. Ez azt jelzi, hogy a természetes ökoszisztémák szén és biodiverzitás veszteségét nem kompenzálja a korábbi mezőgazdasági területek rekultivációja. Ráadásul, a felmérés nem tért ki az új haszonállat-legelőkre és faültetvényekre, amelyek szintén a természetes ökoszisztémákat zsugorítják.

Olajpálma ültetvények miatt elpusztított erdőterületek Indonéziában, Bawa faluban. Indonézia a világ legnagyobb pálmaolaj gyártója. Forrás: https://theconversation.com/deforestation-can-raise-local-temperatures-by-up-to-4-5-and-heat-untouched-areas-6km-away-163584

A tanulmány feltárt azonban néhány reményteljes irányt is.

A növényi biomassza növekedési sebessége 25 %-kal ugrott meg a mezőgazdasági területeken, és a fejenkénti gabona területek 10 %-kal csökkentek a tanulmány ideje alatt azt sugallva, hogy folyamatosan keresik és egyre inkább alkalmazzák is a hatékonyabb termelési módszereket.

A térkép pontosabb és naprakészebb, mint sok jelenleg használatban lévő- mondja Amy Molotoks, a Stockholmi Környezeti Intézet geográfusa.

Alföldi trópusi erdő határa betolakodó olajpálma ültetvénnyel Indonézia Borneo szigetének részén, Kelet-Kalimantanon. Amikor a terültetet körbevevő védett erdőt kezdik kivágni, sokkal valószínűbb, hogy a védett erdőirtással szembesül a jövőben. Forrás:https://landsat.gsfc.nasa.gov/article/nearby-forest-loss-predicts-future-deforestation-on-protected-lands/

És, hogy megelőzzük még több erdő kiirtását a gabonatermesztés miatt Afrikában, a tudósoknak segíteniük kell az ottani farmereket, hogy sokkal több élelmiszert termeljenek azon a területen, ahol jelenleg gazdálkodnak, mert ennek a kontinensnek a legalacsonyabb a terméshozama a világon - teszi hozzá Searchinger.

(Forrás: American Association fot the Adcancement of Science)