Újabb időkapszulát találtak Lee tábornok richmondi szobrának talapzatában

Vertical
This handout photo obtained on December 27, 2021 from twitter Official account for Virginia Governor Ralph Northam, shows a time capsule, a shoebox-sized container which was found last week in Washington DC, in the granite pedestal of a statue erected in 1890 of General Robert E. Lee, who commanded the Army of Northern Virginia during the Civil War. - A US time capsule buried 130 years ago in the base of a statue of a Confederate general revealed its secrets on Wednesday but gave rise to another mystery. (Photo by various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Virginia Governor " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Egy több mint 130 éves időkapszulát is találtak Robert E. Lee tábornok szeptemberben elbontott szobrának talapzatában Richmondban, az állam kormányzója szerint ez lehet az igazi.
Vágólapra másolva!

Robert E. Lee-nek, a déli rabszolgatartó Konföderáció tábornokának 1887-ben emelt emlékmű 12 méter magas talapzatában már a múlt héten rábukkantak egy időkapszulára, erről az Origo is beszámolt.

Annak azonban sem mérete, sem tartalma nem egyezett meg azzal, amit a korabeli sajtóban írtak róla, így folytatták a keresést.

Ralph Northam kormányzó által közzétett fotó a valódi időkapszuláról Forrás: AFP/-

Múlt hét szerdán több órán keresztül online közvetítették, amint a restaurátorok átnedvesedett tárgyakat vesznek elő az ólom tárolóból. Találtak egy 1875-ös almanachot, két másik könyvet, egy brit pénzérmét és egy fotót, amelyen a szobor elkészítésében közreműködő kőfaragó látható.

A műemlékvédelmi hatóság közölte, hogy érdekes összeállításról van szó, de ez nem az, amit kerestek.

Ezt az időkapszulát valószínűleg egy vagy több, az építkezést felügyelő személy rejtette el a talapzatban.

Röntgenkép az időkapszuláról Forrás: AFP/-

Hétfőn a talapzat egy gránittal körülzárt részében, a talajszint magasságában, vízben ázva találtak egy rézládát, amely Ralph Northam kormányzó ujjongó Twitter-üzenete szerint

az eredeti, hivatalos időkapszula lehet.

A ládát kedden délután nyitják fel egy laboratóriumban, de már megröntgenezték, és szakértők szerint vélhetően a korabeli sajtóban leírt tárgyakat tartalmazza, köztük egy fotót a koporsójában fekvő egykori amerikai elnökről, a meggyilkolt Abraham Lincolnról, érméket, könyveket, gombokat és polgárháborús lőszert.