Egy több mint 130 éves időkapszulát is találtak Robert E. Lee tábornok szeptemberben elbontott szobrának talapzatában Richmondban, az állam kormányzója szerint ez lehet az igazi.

Robert E. Lee-nek, a déli rabszolgatartó Konföderáció tábornokának 1887-ben emelt emlékmű 12 méter magas talapzatában már a múlt héten rábukkantak egy időkapszulára, erről az Origo is beszámolt. Annak azonban sem mérete, sem tartalma nem egyezett meg azzal, amit a korabeli sajtóban írtak róla, így folytatták a keresést.

Ralph Northam kormányzó által közzétett fotó a valódi időkapszulárólForrás: AFP/-

Múlt hét szerdán több órán keresztül online közvetítették, amint a restaurátorok átnedvesedett tárgyakat vesznek elő az ólom tárolóból. Találtak egy 1875-ös almanachot, két másik könyvet, egy brit pénzérmét és egy fotót, amelyen a szobor elkészítésében közreműködő kőfaragó látható.

A műemlékvédelmi hatóság közölte, hogy érdekes összeállításról van szó, de ez nem az, amit kerestek.
Ezt az időkapszulát valószínűleg egy vagy több, az építkezést felügyelő személy rejtette el a talapzatban.

Röntgenkép az időkapszulárólForrás: AFP/-

Hétfőn a talapzat egy gránittal körülzárt részében, a talajszint magasságában, vízben ázva találtak egy rézládát, amely Ralph Northam kormányzó ujjongó Twitter-üzenete szerint az eredeti, hivatalos időkapszula lehet.

A ládát kedden délután nyitják fel egy laboratóriumban, de már megröntgenezték, és szakértők szerint vélhetően a korabeli sajtóban leírt tárgyakat tartalmazza, köztük egy fotót a koporsójában fekvő egykori amerikai elnökről, a meggyilkolt Abraham Lincolnról, érméket, könyveket, gombokat és polgárháborús lőszert.