Bizarr, de szerethető: új fajtaként robbant be a farkasmacska

farkasmacska
A farkasmacska egy kissé bizarr kinézetű, új fajta
Vágólapra másolva!
Amikor 2021 májusában egy macskatulajdonos megjelent az állatorvosnál egy szerinte nagyon beteg cicával, még mindenki értetlenül állt a furcsa szerzet előtt. A cica elvesztette a szőrének nagy részét, soványnak és betegnek tűnt. Ám mint utóbb kiderült, az állat teljesen egészséges volt, a szakembernek épp csak egy farkasmacskával akadt dolga.
Vágólapra másolva!

A farkasmacska vagy más, bizarabb néven vérfarkasmacska egy ritka genetikai mutációban szenved. Emiatt néha kihullik a szőrük nagy része, egészen addig a pontig, amikor már majdnem úgy néznek ki, mint egy vérfarkas.

A macskákat néha lykoi-nak is nevezik, ami görögül „farkast" jelent.

A fajta csak körülbelül húsz évvel ezelőtt jelent meg Tennessee-ben, de hivatalosan körülbelül 10 éve ismerik el. Megtalálásához és elnevezéséhez két pár farkasmacskát használtak, amelyeknél a DNS-teszt megerősítette, hogy a cicák genetikai mutációval rendelkeznek. A tudósok azt is kimutatták, hogy

az állatok nem hordozzák az úgynevezett „szfinx gént", és bár a bundájuk néha szinte teljesen eltűnik, az később várhatóan visszanő.

A farkasmacskákkal kapcsolatos, tudományos ismeretek nagy része néhány, a fajta kapcsán nemrégiben elvégzett tanulmányból származik. A kutatók szerint a fajta a hypotrichia-nak nevezett jelenséget mutatja, ami egy veleszületett szőrhiány, és amelyet a szőrtüszők átlagos számának csökkenése okoz, míg a meglévő szőr is nagyobb valószínűséggel idővel el fog színeződni.

A farkasmacska egy kissé bizarr kinézetű, új fajta Forrás: Pinterest

E bonyolult folyamat miatt a macskák szőrzetének jelentős része hiányzik, és vedléskor szinte teljesen megkopaszodhatnak.

És bár mindez időről-időre megtörténhet, a gazdiknak mégsem kell megijedniük. A fajta még viszonylag újnak számít tudományos körökben, de úgy tűnik, hogy a mutációhoz nem kapcsolódik semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma.

– mutattak rá a kutatók a ZME Science online tudományos portálnak. – Az alapító populáció változatosságának megőrzése érdekében a tenyésztők aktívan kerestek hasonló fenotípusú macskákat a tenyésztési programba, aminek eredményeként egy tanulmányban hat különböző származási vonalat azonosítottak tizenhat potenciális „alapítótól".

Hozzátették: a fajta népszerűsége, a megjelenésének újszerűsége, az egészségügyi problémák kiküszöbölése, valamint a karizmatikus név és a természete miatt egyre népszerűbb.