Így lehetünk pihentek csak néhány órás alvás után is

kávé
Sokak számára valódi megváltás a felébredés után azonnal megivott kávé
Vágólapra másolva!
Egy olyan társadalomban, amely folyamatosan terjeszkedik és túlteljesíteni próbál, az alvás mellőzése a termelékenység egyik végső jelzőfokának tekinthető. Ezt az életstílust leginkább a világ gazdagjaihoz és hatalmasaihoz kötjük, nem is beszélve a Szilícium-völgy nyüzsgő technikai zsenijeiről. Még a híres feltalálót, Thomas Edisont is annyira felemésztette annak az igénye, hogy produktív maradjon, hogy gyakran megpróbált csupán néhány órát aludni éjszakánként. De vajon az éjszakai nyolc óránál kevesebb alvás tényleg segíthet abban, hogy többre vigyük az életben? Az alváshiány több sikert, nagyobb termelékenységet és gazdagságot ígér? A kutatók most ezekre a kérdésekre keresték a választ.
Vágólapra másolva!

Az alváshiány jelentősen befolyásolja az anyagcserét

Hiába az üzleti menedzsment könyvekben és motivációs videókban hangoztatott kijelentés, miszerint a kevés alvás nagyobb produktivitáshoz vezet. A válasz ugyanis valójában mégsem ennyire egyszerű, mert a dolog egyáltalán nem egészséges.

A produktivitáshoz tényleg az kell, hogy minél kevesebbet aludjunk? Forrás: pexels.com

– mondta Siobhan Banks, a Dél-Ausztrál Egyetem alvásveszteség-kutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Az alvás hatással van az élelmiszerek megfelelő metabolizálására való képességgel, a fertőzések leküzdésére és számos fiziológiai folyamatra.

Hozzátette: azok az emberek, akik hosszú ideig, mondjuk éveken át csak rövid ideig alszanak, sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és néhány rákos megbetegedés kialakulásával szemben.

A kevés alvás elhízáshoz is vezethet Forrás: https://bhc.hu/betegsegek/zsirmaj/

Nem szabad azonban elfeledkeznünk az olyan, rövidtávú hátrányokról sem, mint például a memóriaproblémák, a csökkent reakcióidő és a fáradtság, amelyeket valószínűleg legtöbbünk tapasztalt egy rossz éjszaka, tehát meglehetősen kevés pihenés után.

A szakemberek szerint fontos azonban, hogy léteznek módszerek az alvásmegvonás megállítására vagy legalábbis korlátozására; és ez nem csupán nyolc órányi alvás, egyetlen összefüggő fázisban.

Az alvás hihetetlen ereje

Miközben az „alvatlan elit" új és különböző módszereket próbál ki az alvásmódunk megváltoztatására, mindez furcsa alvási időbeosztásokhoz vezethet; és ezek közül némelyik valószínűleg sikeresebb, mint mások. A TIME magazin egy cikke 1943-ban például javasolta a Richard Buckminster Fuller által feltalált alvási módszert, amelynek értelmében a férfi mindössze napi két órát aludt, harmincperces blokkokban.

Később azonban kiderült, hogy ez a módszer csak két évig bizonyult tarthatónak, mert abba kellett hagynia.

Az alvás elengedhetetlenül fontos Forrás: Pinterest

Az alvásveszteség kutatójaként Siobhan Banks azt is vizsgálja, hogyan alszanak a különböző emberek. Munkája során azzal foglalkozik, hogy minimalizálja a műszakban vagy más alacsony alvási környezetben dolgozók számára felmerülő alvásproblémákat.

Ahogy arra rámutatott, rengeteg, a Fuller-féléhez hasonló, többfázisú alvási ütemezés tényleg létezik, ami gyakorlatilag több változatot kínál ugyanarra a témára: aludj kevesebbet, de gyakrabban.

Banks azonban elmagyarázta, hogy ezek valószínűleg nem fognak túl jól működni hosszú távon, mivel ezekkel a technikákkal még mindig csak néhány órát alszunk egy 24 órás intervallumon belül.

Ha valaki eleget alszik, az pozitívabb szemléletet eredményezhet Forrás: Pexels

– mutatott rá Banks. – Számos körülmény készteti arra az embereket, hogy általában véve csak négy-öt órát aludjanak, de ezt délutánonként egy-két órás alvással egészítik ki.

Kiemelte: persze ezeket a szunyókálásokat illethetjük klassz nevekkel és használhatunk speciális stratégiákat, de a hossza nem igazán számít. A lényeg az, hogy azok, akik valami okból nem tudnak eleget aludni, szunyókáljanak többet.

A különböző alvási fázisok különösen fontosak

A szunyókálásból természetesen nem tudunk megélni. Agyunknak legalább egy hosszabb alvási ciklusra van szüksége minden éjszaka ahhoz, hogy minden rendben legyen a testünkkel a nap folyamán. Ennek az az oka, hogy az éjszakai alvásunknak van egy alapvető „anatómiája", amely két fő összetevőből áll:

a gyors szemmozgásból vagy más néven a REM-alvásból és a nem REM-alvásból.

A délutáni szieszta minden korosztálynak jót tesz Forrás: pxhere.com

Utóbbi tovább bontható három szakaszra: az első akkor következik be, amikor éppen elalszunk és csak néhány percig tart. A második szakasz egy könnyű alvás, amikor a testhőmérséklet csökken, és a szem mozgása leáll; az éjszaka elején 10-25 percig tart, de minél tovább alszunk, annál hosszabb lesz. A harmadik fázis a „lassú hullámú" alvás, amely többnyire az éjszaka első felében fordul elő: és ez az a fajta alvás, amely segít, hogy reggel frissen ébredjünk.

A REM-alvás nagyon különbözik ettől csendes, nyugodt alvási szakasztól. Ha rugdosunk, remegünk vagy valamilyen más mozgást végzünk, az valószínűleg az alvás ezen fázisában tesszük; illetve ilyenkor fogunk álmodni is.

Mindezek a különböző szakaszok különböző okokból fontosak, de a tudósok úgy gondolják, hogy a harmadik szakasz különösen az agy regenerálásában, valamint általánosabban az alvás fenntartásában játszik szerepet. A legfontosabb megállapítás azonban az, hogy mindez csak körülbelül 70-120 percig tart, tehát még négy-öt óra alvással is elérhető. És az új kutatások szerint a kisebb-nagyobb szunyókálások segíthetik mindezt.

Gondoskodjunk egy úgynevezett „nappuccinóról"?

Ha a sima szunyókálás mégsem lenne elég, akkor Banks egy másik praktikát is kínál, ami különösen izgalmas lesz a kávérajongóknak.

– emelte ki a szakember a tanulmány kapcsán, ami a népszerű kávé, a cappuchinó és az angol „nap", mint szunyókálás szavak keveréke. – Alapvetően arról szól, hogy megiszunk egy pohár tejeskávét, mielőtt szunyókálnánk.

Jót tehet egy nappuchinó? Forrás:https://www.coolcoffee.hu/tokeletes-eszpresszo-keszitese

Jogosan merül fel a kérdés: vajon miért működik ez? Más fizikai hatásokkal együtt a koffein gátolja az adenozin nevű vegyület felhalmozódását az agyunkban, ami viszont segít elaludni, majd tettre készen ébredni.

A tudósok úgy vélik, hogy a kávé és az alvás együttese segíthet még frissebben ébredni.

Banks saját bevallása szerint szereti a kávét, és ezt tekinti a legegyszerűbb alvászavarnak, hiszen mindannyian hozzáférhetünk. Ahogy hangsúlyozza, akadnak módszerek a koffein stratégiaibb felhasználására, mint a reggeli fekete elfogyasztása.

Tényleg a kávé a legjobb módja az alvás támogatásának? Forrás: Pinterest

A késő reggeli koffein például segíthet átvészelni a délutánt anélkül, hogy ébren tartana minket egész éjszaka.

A legtöbb tanulmány arra is megnyugtató bizonyítékot szolgáltat, hogy amint visszatérünk a normális alvási ütemtervhez, az agy meglepően gyorsan képes regenerálódni, aminek következtében az alvásmegvonással kapcsolatos problémák azonnal javulni kezdenek.