Mutatunk egy élelmiszert, ami csökkenti a depresszió kockázatát

gomba
A gomba depressziócsökkentő hatásáról egyre több a bizonyíték
Vágólapra másolva!
A gombafogyasztás nagyszabású elemzése azt sugallja, hogy az azt kedvelőknél kisebb a depresszió kialakulásának kockázata. Az összefüggés még mindig rejtély, és a most publikált tanulmány szerzői szerint egyelőre óvatosan kell értelmezni az adatokat. Ez az egyik első megfigyeléses tanulmány a gombafogyasztás és a depresszió kapcsolatáról.
Vágólapra másolva!

A Journal of Affective Disorders tudományos folyóiratban publikált tanulmány több mint 24 ezer felnőtt táplálkozási és mentális egészségügyi adatait tartalmazza az Egyesült Államokban, amelyeket 2005 és 2016 között rögzítettek. Az eredmények nem tesznek különbséget a különböző gombafajták között.

– mondta Joshua Muscat, a Pennsylvaniai Állami Egyetem közegészségügyi tudósa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Hogy konkrétan mitől olyan hasznos néhány gombafajta az egészségi állapotunk javítására, az még mindig rejtély.

A becslések szerint akár 2,2-3,8 millió eddig ismeretlen gombafaj is létezhet Forrás: Pheonix Khan/Unsplash

A kétspórás csiperke (Agaricus bisporus) a leggyakrabban fogyasztott gomba az Egyesült Államokban, ami tele van káliummal, és amelyről úgy gondolják tudományos körökben, hogy segít csökkenteni a szorongást. Más ehető gombákról, például a közönséges süngombáról (Hericium erinaceus) ismert, hogy

az agy egészségéhez kapcsolódó neurotróf faktorokat, valamint gyulladáscsökkentő szereket tartalmaznak, amelyekről úgy vélik, hogy segíthetnek enyhíteni a depresszió tüneteit.

A táplálkozástudomány azonban trükkös üzlet. A gombák számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak látszólagos antidepresszáns hatásukhoz. Ahhoz, hogy a szakemberek kiderítsék, mely tényezők játszanak ebben szerepet, több molekuláris, klinikai és epidemiológiai vizsgálatra lesz szükség.

Ennek ellenére a gombákban található egy erős antioxidáns, az ergotionein, amelyre a tudósok felfigyeltek, mert ezekben van a legmagasabb koncentrációban az általunk fogyasztott, friss élelmiszerek közül.

A gomba depressziócsökkentő hatásáról egyre több a bizonyíték Forrás: Pinterest

A legújabb állatkísérletek során kiderült, hogy ez az antioxidáns átjut az agyat a test többi részétől elválasztó véráram gáton, ami arra utal, hogy az ergotionein hatással lehet a neurológiai egészségre.

Más állatmodellek azt is mutatták, hogy ez az antioxidáns szerepet játszik a bélrendszer egészségében is,

ahol olyan neuronok is vannak, amelyek szintén befolyásolhatják az ember hangulatát. Hogy ugyanez elmondható-e az emberekről, azt még vizsgálni kell a jövőben.

– mutatott rá Djibril Ba, Penn State epidemiológusa. – Ennek magas szintje csökkentheti az oxidatív stressz kockázatát, ami szintén csökkentheti a depresszió tüneteit.

A nagyobb csoportok körében végzett további kutatások során a tervek szerint megvizsgálják majd, hogy mi a különbség az egyes gombafajták esetében, és hogy ezek a különbségek végül hogyan befolyásolják az emberi egészséget.

A szerzők szerint azonban a most kapott eredmények rávilágítanak a gombafogyasztás lehetséges klinikai és közegészségügyi jelentőségére a depresszió csökkentése és a betegségek megelőzése terén.