Két zebracápát (Stegostoma fasciatum) ajándékozott a tenerifei állatkert a Nyíregyházi Állatparknak.

Repülővel és speciálisan kialakított teherautóval utaztak a fiatal cápák

A 14 hónapos hím Maui és a 15 hónapos nőstény Nazare 110-110 centiméter hosszú, de ivarérett korukban akár 2,5 méteresre is megnőhetnek. A Kanári-szigeteken található Loro Park a nyíregyházi állatkert mellett a bécsinek is jutatott szaporulatából - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark oktatási osztályvezetője vasárnap az MTI-vel.

A két fiatal példány a kanári-szigetekről érkezett NyíregyházáraForrás: MTI/Balázs Attila

Az India Ház legújabb lakói repülővel, majd speciális légkondicionált teherautóval érkeztek a szabolcsi megyeszékhelyre, ahol még szoktatóketrecben ismerkednek új lakóhelyükkel és a fekete hátúszójú szirticápa (Cacrhahinus melanopterus) lakótársaikkal.

Eredeti élőhelyük a trópusi ido-pacifikus régió

A porcos halak naponta egyszer kapják meg heringből, makrélából, tintahalból és hekkből álló élelmüket. A zebracápák az Indiai-óceán és Csendes-óceán vizeiben honosak.

A fogságban tartott zebracápa kifejezetten szereti a simogatástForrás: Elter Tamás

Általában a partközeli sekély vizeket, a korallzátonyok környékét kedvelik, ritkán azonban a nyílt tengerre is kimerészkednek. Sokszor pihennek mellúszóikra támaszkodva az aljzaton, a tengerfenéken.

Egyelőre még elkülönítve tartják őket a többi cápátólForrás: MTI/Balázs Attila

Kültakarójuk kikeléskor csíkos - erre utal a fajnevük -, de a csíkok egy éven belül eltűnnek róluk és pöttyök jelennek meg rajtuk. A két állat érkezésével már hét cápafajjal találkozhatnak a látogatók a Nyíregyházi Állatparkban.

(Forrás: MTI)