Ha az ünnep óta kellemetlen bőrtüneteket tapasztal, érdemes átgondolni, hogy milyen ételeket fogyasztott, milyen új kozmetikumokat használt vagy ékszereket viselt, amikor a panaszok először jelentkeztek. Az allergiás bőrtüneteknek több kiváltó oka is lehet, ezek egyike a fémallergia, melyet gyakran az ajándékba kapott ékszerek okoznak. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.


Kellemes meglepetés, kellemetlen következményekkel

Nőként előszeretettel hordunk különböző kiegészítőket, hogy minél változatosabbá tegyük a megjelenésünket, kedvelt a sok színben és formában elérhető bizsuk viselése is. Sajnos azonban ezt nem mindenki engedheti meg magának, a bizsuk ugyanis olyan fémeket is tartalmazhatnak, melyek a fémallergiásoknál allergiás tüneteket okozhatnak.

A fémallergia tünetei

Bőrpír, égő érzés, gyulladás és kiütések a bőrön a fémallergia tünetei. Egy nyaklánc, vagy egy fülbevaló is gondot okozhat az érintett területeken, de a kézfejen is megjelenhetnek ekcémás foltok, hámló, kiszáradt bőr a gyűrű viselésétől. Nagyon kellemetlen és gyakorlatilag ellehetetleníti annak az esélyét, hogy bizsukat viseljünk, akár pár órára, egy különleges alkalomra is, hiszen felvéve rövid időn belül jelentkeznek a tünetek.

Bármikor kialakulhat

Fémallergia, csak úgy, mint az allergiák általában bármilyen életkorban jelentkezhet. Előfordulhat, hogy korábban semmilyen tünetünk nem volt – esetleg csak enyhébb panaszaink jelentkeztek, amiknek nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget – de egyszer váratlanul észrevesszük a fémallergiás tüneteket.

Ezt tegye, ha tünetei vannak

A fémallergia tünetei rendszerint rövid időn belül elmúlnak, amit a bőr nem érintkezik a problémát kiváltó ékszerrel. Ha a bőrpanaszok nem szűnnek, érdemes allergológushoz fordulni, aki gyógyszereket, gyulladáscsökkentő krémeket tud felírni a viszketés, gyulladás ellen.

Ez a fém okozza a legkevesebb panaszt

Fémallergia bármilyen fémre kialakulhat, a legtöbb panaszt azonban a nikkel okozza, előfordulása nők körében különösen magas, mintegy 30 százalék körüli. A bizsuk viselése okozza a legtöbb panaszt, ám tünetek jelentkezhetnek az ezüst ékszerektől is, mert ezeket más fémekkel is ötvözhetik. Az eltérő összetétel miatt pedig az is előfordulhat, hogy az egyik ezüst ékszer panaszokat okoz, a másik pedig nem. Ha majdnem biztosra akarunk menni, akkor válasszunk arany ékszert fémallergiás kedvesünknek, igaz, ez is csak a legkisebb eséllyel fog allergiás tüneteket okozni.

A nikkel esetében gyakran megfigyelhető keresztallergia krómmal, kobalttal, platinával, palládiummal, rézzel vagy más fémekkel. Leggyakoribb ezek közül a nikkel-palládium keresztreakció, mely hátterében a fehérjekötődési hely igen hasonló volta állhat.Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/hirek/5-meglepo-dolog-a-femallergiarol

A kivizsgálás nagyobb kellemetlenségektől is megkímélheti

Ahhoz, hogy a végére járjunk, pontosan melyik fém okozza a panaszokat, allergia vizsgálaton kell részt vennünk. Erre egyébként épp ideális ez az időszak, a hűvösebb hónapokban ugyanis kellemesebb az egy héten át hátra ragasztott tapaszokkal zajló vizsgálat elvégzése, mely közben csak korlátozott tisztálkodásra van lehetőség, a tapaszokat ugyanis nem érheti víz. Cserébe viszont kiderül, ha valamelyik fém akár rövid, akár csak hosszabb idő múlva bőrtüneteket okoz. Így pedig nemcsak az ékszerválasztásnál, de akár fogászati kezelések, implantátumok, tehát nagyobb és költségesebb beavatkozások esetén is pontos információnk lesz arról, hogy melyik fémre vagyunk allergiások.

(Forrás: Budai Allergiaközpont
www.allergiakozpont.hu)