Duplájára nőtt 5 év alatt az ökológiai művelésű területek mérete

lisztérzékenység
A cöliákia (gluténszenzitív, enteropathia, régi nevén: lisztérzékenység) egy autoimmun betegség, mely az egész szervezet működésére kihatással van. A lisztérzékenység kiváltója nem maga a liszt, hanem egy, a kalászos gabonafélékben megtalálható glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin.
Vágólapra másolva!
Magyarországon az ökológiai művelésű területek mérete az elmúlt 5 évben duplájára nőtt, a bővülés éves üteme alapján az ország a világrangsor 10. helyén, míg a biogyümölcs-ültetvény területe alapján a 12. helyen áll, az ökológiai gazdálkodásba bevont területek arányát tekintve pedig az európai középmezőnybe jutott - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Az eredményeket méltatva azt is kiemelték, hogy a mezőgazdaságban is felértékelődik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és az ehhez kapcsolódó tudásátadás.

A szervezet ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóbb termelést eredményező agroökológiai módszerek versenyelőnyt jelenthetnek Magyarországnak. Drexler Dóra fontos lehetőségnek nevezte az agroökológiai átállást, azon belül is ökogazdálkodást, sürgetve annak további fejlesztését.

Az ÖMKi azt ígérte, hogy néhány héten belül a kereskedelmi forgalomba is eljutnak kísérleteik eredményei, a különleges ízű és egészséges biolisztek Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/liszterzekenyseg-coliakia

Az ÖMKi a saját eredményei közül kiemelte, hogy a szakmai tudástáruk egyre népszerűbb a biokertészek körében, kísérleteik a fenntartható gazdálkodás fejlődését, míg előadásaik az elért eredmények terjesztését segítik. A jó gyakorlatok megismertetéséhez a mezőgazdasági szaktanácsadási hálózatok is hozzájárulnak, és az ország legtöbb térségére jut már olyan szakember, aki az ökogazdálkodókat segíti.

Kiemelték továbbá a tájfajtákkal végzett kutatásaikat, a kenyérbúza-vizsgálatokat, és a feledésbe merült ősgabonák népszerűsítését. Az ÖMKi azt ígérte, hogy néhány héten belül a kereskedelmi forgalomba is eljutnak kísérleteik eredményei, a különleges ízű és egészséges biolisztek.