Azoknak, akiknek a másnaposság ismerős élmény, bizonyára van már egy saját, jól bevált másnaposság elleni gyógyszere, amellyel időről-időre megpróbálja felépíteni magát ebből a fájdalmas, „zombiszerű" és gyakran fájdalmas állapotból. Van azonban egy rossz hírünk: az új kutatások azt sugallják, hogy ezen gyógymódok többsége nincs mögött nincs szilárd tudományos bizonyíték.

A kutatók korábban huszonegy placebo-kontrollos vizsgálatot végeztek összesen 386 résztvevővel, amelynek áttekintése során arra jutottak, hogy a tudományos bizonyítékok bármely, úgynevezett másnapossági házi gyógymód hatékonyságára vonatkoztatva a legjobb esetben is kétségesek.

Az alkohol hatására a vérerek kitágultak: másnaposan ezért fáj a feje az embernekForrás: pexels.com

Tanulmányunk azt találta, hogy ezekre a másnaposság elleni szerekre vonatkozó bizonyítékok nagyon gyenge minőségűek, és szigorúbb értékelésre van szükség – mondta Emmert Roberts, a londoni King's College epidemiológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A másnaposság tünetei megelőzésének egyelőre az a legbiztosabb módja, ha tartózkodunk az alkoholfogyasztástól, vagy mértékkel tesszük azt.

A 21 tanulmány különféle másnapossági gyógymódokat vizsgált, beleértve a szegfűszegkivonatot, a vörös ginzenget és a koreai körtelevet.

Míg a másnaposság tünetei bizonyos esetekben javultak, az adatok gyűjtésére és értékelésére használt módszerek nem voltak elég robusztusak.

Ráadásul a feltételezett gyógymódok egyikét sem tesztelték egynél több vizsgálatban, és azóta egyik jelentett eredményt sem sikerült egymástól függetlenül megismételni. A mintavétel volt a másik probléma, mert nyolc vizsgálatban kizárólag férfiak vettek részt.

A másnaposság ellen több házi praktika létezik, ám a hatékonyságuk kétségesForrás: pexels.com

A kutatók jelentős különbségeket is észrevettek a korábbi tanulmányokhoz képest az elfogyasztott alkohol mennyisége, valamint a hozzájáruló tényezők, például az előzetesen elfogyasztott étel mennyisége tekintetében. Ezeken a területeken végzett további kutatások azonban feltárhatják, hogy a másnaposságra vonatkozó gyógymódok közül melyik lehet hatékony, már ha van ilyen.
Számos gyógymód azt állítja, hogy hatékony a másnapossági tünetek ellen, és sok másnapossági "gyógyszerként" kerül forgalomba – írták a szakemberek az Addiction tudományos szaklapban publikált tanulmányukban. – A szakirodalom naprakész tudományos vizsgálata azonban hiányzik.

Míg a jelen áttekintés alapján a szegfűszegkivonat, a tolfenaminsav (a migrén kezelésére szolgáló gyógyszer) és az úgynevezett B6-vitamin-analóg piritinol bizonyult a legígéretesebbnek a másnaposság elleni gyógymódként. Ám a bizonyítékok még nem elég erősek és további vizsgálatokra lesz szükség a hatékonyságuk megerősítéséhez.