Kitört egy vulkán a Galápagos-szigeteken

TOPSHOTS Horizontal
Handout picture released by the Galapagos National Park showing an aerial view of lava spewing from a fissure of the Wolf Volcano after it erupted for the second time in seven years on January 7, 2022, on Isabela Island in the Galapagos Islands in the Pacific Ocean, 900 km off the Ecuadorean coast. - The island is home to the critically endangered Galapagos pink land iguana. (Photo by PARQUE NACIONAL GALAPAGOS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / GALAPAGOS NATIONAL PARK / WILSON CABRERA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Kitört a Wolf tűzhányó az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek legnagyobb szigetén - közölték a hatóságok, de arra nem tértek ki, hogy a rózsaszínű szárazföldi iguánák populációja veszélyben van-e.
Vágólapra másolva!

A Galápagosi Nemzeti Park a közösségi médiában tette közzé, hogy kitört a Wolf nevű vulkán, hét év alatt immár másodszor.

A quitói Földtani Intézet jelezte, hogy péntek reggel újabb kitörést észleltek az Isabela-szigeten található, 1707 méter magas vulkánnál, amelyből 3800 méteres gáz és hamufelhő emelkedik a magasba.

Sem a vulkán közelében, sem a hamufelhők irányában nincsenek lakott területek

- áll az intézet közleményében.

Legutóbb 2015-ben, 33 évi nyugalom után tört ki a Galápagos-szigetek legmagasabb vulkánja. Az Ecuadortól ezer kilométerre található csendes-óceáni szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

A kitört Wolf vulkán 2022. január 7-én Forrás: AFP/-

Az előző kitörés nem érintette az Isabela különleges állatvilágát, ahol 1986-ban fedezték fel és 2009-ben azonosították önálló fajként a galápagosi rózsaszín szárazföldi iguánát (Conolophus marthae).
Egy tavalyi expedíció során 211 egyedet számláltak meg a Természetvédelmi Világszövetség listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok között szereplő gyíkfajból.

Az expedíció megállapította, hogy kizárólag egy 25 négyzetkilométeres területen élnek, 1500 méter magasan a tengerszint felett.

A Wolf tűzhányó lejtőin sárga iguánák és óriásteknősök is élnek.

A szigetcsoport legnagyobb szigetén, az Isabelán több más működő vulkán is található,

köztük a Darwin, az Alcedo, a Cerro Azul és a Sierra Negra.

A Galápagos-szigeteket természetes laboratóriumnak is tekintik, amely Charles Darwin brit természettudóst az evolúciós elmélet kidolgozására ihlette.