Az allergia tüsszögést és orrfolyást okoz, ám ha nem kezeltetjük megfelelően, közvetve elhúzódó köhögésért is felelős lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa hívta fel a figyelmet az összefüggésre.

A téli időszakban ezért gyakoribb

Ősszel és télen a légúti fertőzések miatt sokaknál jelentkezik orrfolyás, tüsszögés vagy épp köhögés. Ám ha ezek a panaszok nem múlnak el 7-10 nap alatt, hanem több héten át is megmaradnak, akkor mindenképp foglalkozni kell vele.

Jelenleg a lakáson belüli allergének okoznak tüneteket. Poratka és penészgomba, lakáson belül tartott állatok miatt jelentkezhet tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás, esetleg bőrtünetek – ekcéma, kiütés – is előfordulhat. Ha ezeket a tüneteket nem kezeljük megfelelően, akkor krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat, melynek egyik tünete a köhögés.

Az allergia tüsszögést és orrfolyást okoz, ám ha nem kezeltetjük megfelelően, közvetve elhúzódó köhögésért is felelős lehet.Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/tartos-kohoges-allergia-is-okozhatja

Allergiától köhögés

A tartós gyulladás következtében több orrváladék termelődik, ami hátrafelé, a garat irányába csorog. Ez folyamatos irritációt okoz, ingerköhögést vált ki, különösen fekvő helyzetben.

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy ilyen esetben a légúti allergia miatt kialakult orrnyálkahártya-gyulladást kell kezelni, így lehet csökkenteni az orrváladék képződését és megszüntetni a hátsó garatfali csorgást. Ehhez rendszerint antihisztamin tartalmú készítményt kell szedni és szteroid orrspray-t használni, de a kezelés mindig személyre szabottan történik. Fontos a beltéri allergénforrás lehetőség szerinti csökkentése.

Az éjszakai köhögést azért se bagatellizáljuk el, mert ez akár az asztma tünete is lehet. Ha emellett nehézlégzés és hangos, legtöbbször sípoló légzés is jelentkezik, mellkasi szorító érzéssel, akkor javasolt tüdőgyógyászt felkeresni. Az elhúzódó köhögés okainak kivizsgálása egyéb komoly betegségekre is fényt deríthet. A háttérben állhat például krónikus hörghurut , COPD is, főleg dohányosok körében, amit azért kell mielőbb diagnosztizálni és kezelni, mert kezelés nélkül a tüdő funkciója folyamatosan romlik. A köhögés akut légúti fertőzés, pl. a tüdőgyulladás tünete is lehet, de akár tüdődaganatot is jelezhet.Forrás: https://www.tudokozpont.hu/hirek/kohoges-okai-horghurut-reflux-vagy-allergia-is-kivalthatja

Nem mindegy, milyen köhögés!

A hátsó garatfali csorgás miatt jelentkező köhögés inkább ingerköhögés, gyakran reggelente váladék felköhögésével is jár, a garatot irritáló és az alsó légutakba lejutó orrváladék váltja ki. Ha azonban sípoló légzéssel, nehézlégzéssel, mellkasi szorító érzéssel kísért köhögés jelentkezik, akkor felmerül az asztma gyanúja is. Az asztma lehet légúti allergia következménye, melynek kezelését nem fül-orr-gégész, hanem tüdőgyógyász végzi. Amennyiben tehát elhúzódó köhögés jelentkezik, ne vegyük félvállról a panaszokat, előzzük meg a szövődményeket, forduljunk mielőbb orvoshoz!

(Forrás: Fül-orr-gége Központ: https://www.fulorrgegekozpont.hu/)