Hazánkban természetfilmekben és állatkertekben láthatunk flamingót, de vannak kivételes esetek. Az 1910-es évek óta éppen a 16. ilyen kivételes eset történt Dunatetétlennél 2022. január 6-án, ahol a Bába-széken két rózsás flamingóra lettek figyelmesek a madarászok. Egy fiatal és egy öreg példány álldogált a sekély vízben.


A rózsás flamingó rendkívül ritka kóborló Magyarországon, legutóbb 2018-ban a szegedi Fehér-tónál tűnt fel egy fiatal egyed, azt megelőző évben pedig a tömörkényi Csaj-tónál kettő. A faj Európa déli területein többfelé fészkel, bár speciális élőhelyi igényei vannak. Állandó költőfaj Afrikában, de jelen van a Közel-Kelettől egészen Indiáig is.

Ez a jellegzetes csőrű, nyakigláb gázlómadár általában a tengerparti sós vizes élőhelyekhez kötődik, a kontinens belsejében kifejezetten ritkán tűnik fel. Az alföldi sekély szikes tavak némileg emlékeztetnek azokra sós tavakra és tengerparti lagúnákra, ahol a flamingók rendszeresen előfordulnak. Táplálékuk olyan apró rákok, sóférgek, szúnyoglárvák és moszatok, melyeket speciális csőrük segítségével szűrnek ki a lágy iszapból.

A Bába-széken megfigyelt példányok a délután folyamán szárnyra kaptak és elrepültek a Böddi-szék irányába. Január 7-én már nem észlelték őket.

 

Flamingók Dunatetétlennél 2022. január 6-ánForrás: https://www.knp.hu/hu/hirek/varatlan-vendeg-bukkant-fel-a-kiskunsagi-szikeseken-333

A hazánkban időről időre megjelenő flamingókról sokszor nehéz eldönteni, hogy vad eredetűek vagy állatkertekből, madárparkokból szökött példányok-e. Ennek ellenére tíznél több olyan hazai megfigyelése van, melyek esetében vad eredetű példányokat figyeltek meg. Európai állománya stabil, speciális élőhelyei általában védett területen találhatók. A hazánkba elvetetődő példányok általános kíméletén kívül nincs szükség speciális védelmi feladatokra.

A rózsás flamingó (Phoenicopterus ruber) Afrikában, Indiában, a franciaországi Camargue-ban, Spanyolország déli részén és Törökországban költ. Sekély, sós vizű lagúnákban, folyótorkolatokban telepesen, nagy tömegben fészkel. Egyetlen tojását iszapból és homokból épített fészkelőkúp tetejére rakja.Forrás: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-phorub

 

Afrikában, Indiában, a franciaországi Camargue-ban, Spanyolország déli részén és Törökországban költ. Sekély, sós vizű lagúnákban, folyótorkolatokban telepesen, nagy tömegben fészkel. Egyetlen tojását iszapból és homokból épített fészkelőkúp tetejére rakja.


A flamingófióka kikelésekor egyáltalán nem hasonlít szüleire, szürke pihék borítják, nyaka és lába viszonylag rövid, csőre is csak később veszi fel későbbi különleges formáját. A szülők begytejjel táplálják utódukat. A felnőttek speciális csőrükkel a lágy iszapból rákokat, sóférgeket, szúnyoglárvákat és más hasonló szervezeteket szűrnek ki.

(Forrás: Kiskunsági Nmzeti Park: https://www.knp.hu/hu, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: https://www.mme.hu/)