Gyanús marsi meteoritot vizsgáltak, életet sejtettek benne

Az ALH84001
Vágólapra másolva!
Az ALH84001 nevű meteoritot még 1984-ben fedezték fel az Antarktiszon. A négymilliárd éves kőzetdarabban korábban szerves anyagokat mutattak ki, így felmerült a lehetőség, hogy ősi organizmusok nyomait is fellelhetik benne. Most megérkezett az ezzel kapcsolatos kutatás eredménye.
Vágólapra másolva!

A kőzetben egy korábbi analízis szerves szenet mutattak ki. Egyes szakértők elképzelhetőnek tartották, hogy az anyag élőlényekből származhat, ezért ismét alaposabban megvizsgálták a vörös bolygóról származó szikladarabot.

Az eredmények – amiket a Science magazinban közöltek – most napvilágot láttak:

sajnos továbbra sem sikerült kimutatni „marslakókat", az organikus matériát a szikla anyagának és a víznek a kölcsönhatása hozta létre.

Az ALH84001 Forrás: NASA/JSC/Stanford University

A kutatók a meteorit anyagának nanoszerkezetét, valamint a benne lévő izotópokat is vizsgálták, ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a sziklatömböt abiotikus (azaz nem biológiai) folyamatok alkották. Az egyik a szerpentinizáció, amikor a víz vulkáni eredetű, vasban vagy magnéziumban gazdag kőzetekkel érintkezik; ennek hatására kémiai változások indulnak be, és közben hidrogén szabadul fel. A másik a karbonizálás, amikor szén-dioxidban gazdag víz a kőzettel kapcsolatba lépve karbonátásványokat hoz létre. Egyelőre nem világos, hogy a két szerves ásványokat létrehozó folyamat egyszerre, vagy külön-külön ment végbe.

A kutatók szerint az előbb említettekhez hasonló abiotikus folyamatokat mindenképpen számításba kell venni, ha egy idegen égitesten szerves vegyületek nyomaira bukkanunk, azokat ugyanis nem feltétlenül idegen élőlények hozzák létre.