Az Antarktiszhoz közeli Weddel-tengerben a tudósok a világ legnagyobb, 240 négyzetkilométeres halfészek kolóniáját fedezték fel.

A valaha látott legnagyobb halfészket egy selfjég alatt fedezték fel az Antarktiszhoz közeli Weddel-tengerben. Autumn Purser a németországi Alfred Wegener Intézet kutatója és kollégái a párzási helyet véletlenül fedezték fel, amikor egy hat hetes expedícióra mentek a sarki régióhoz 2021 februárjában. Az RV Polarstern fedélzetén voltak, egy hatalmas sarkkutató hajón, amelyet arra terveztek, hogy a jéghegyeken áttörve navigáljon. Purser munkája az volt, hogy egy kamerát a hajó mögött húzzon, hogy képet fessen a tengerfenékről. Ez egy normál Canon kamerát, amit bármely boltban megvehetünk.

A kutatók a tengerfenék rutin analízisét végezték, amikor a Jónás jághala (Neopagetopsis ionah), egy tipikusan a Déli-óceánban található a tőkehalalakú kis halfajta fészkeinek ezreire rábukkantak. „És aztán négy órán keresztül tovább mozogtunk, és egyre több halfészket láttunk." mondja Purser.

A fészkek kék köröknek látszanak a tengerfenéken és mindegyik körülbelül 15 cm mélyen van. A kutatók aztán a következő 4 napot a kolónia dokumentálásával töltötték. „Bizonyos napokon 19 órát utaztunk."- mondja Purser.

Purser és kollégái úgy becslik, hogy a kolónia több mint 60 millió fészekből áll és legalább 240 négyzetkilométert fed le.

„ A számítógép mutatta a fészkek szerkezetét. Mindegyik fészeknek van egy felnőtt hala és körülbelül 1.500-2.000 ikrája. Nem tudjuk mennyi idő, míg kikelnek vagy hogy mennyien fognak túlélni." – mondja Purser.

Felnőtt jéghalak (eopagetopsis ionah) gyülekeznek fészkeikben az antarktiszi jég alatt.Forrás: https://www.newscientist.com/article/2304458-largest-ever-fish-colony-hosts-100-billion-eggs-under-antarctic-ice/

 

 

Míg a kutatók korábban megfigyelték ezt a jéghalat, csak kis kolóniákat láttak. Csak nagyon keveset tudunk ezekről a halakról, mondja Purser.  

„Egy expedícióra mentem ebbe a régióba 25 évvel ezelőtt és az egyik nagy kérdés az volt akkor, hol párzanak ezek a jéghalak. Megtalálva ezt a gyülekezetet ilyen mértékben egészen észbontó számomra."- mondka Katrin Linse a British Antarctic Survey kutatója.

Purser és csapata a kolóniától körülbelül. 20 km-re találtak elhagyott jéghal fészket is, amelyről úgy hiszik, több évtizedes lehet. Az nem világos, hogy miért, vagy milyen gyakran változtatják párzási helyszínüket a halak A kutatók két kamerát hagytak a tengerfenéken, az aktív fészek közelében, hogy megpróbálják megragadni az ikrák kikelését.

(Forrás: New Scientist)