Két hatalmas ősi királyszobor maradványait tárták fel Luxorban - jelentette be csütörtökön az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium.

Az újabb leleteket egy egyiptomi-német régészeti misszió fedezte fel III. Amenhotep fáraó halotti templomának restaurálása közben a Nílus nyugati partján.

Az újabb mészkőszobrok szfinx alakjában - mongúzfejjel, királyi szakállal és széles gallérral - ábrázolják III. Amenhotep fáraót, akinek nevét melltájékon rávésték a kövekre. A szfinxek az előzetes becslések szerint 8 méter hosszúak lehettek.

Megtalálták Szahmet, a harc, egyben a gyógyítás oroszlánfejű istennőjének három fekete granodiorit (gránit és diorit között átmenetet képező kőzet) szobrát is. Az újonnan feltárt templomfalakon és -oszloptalapzatokon ünnepségeket és rituálékat ábrázoló jeleneteket találtak.

Luxor (illusztráció)Forrás: Hemis via AFP/GARDEL Bertrand / hemis.fr/Gardel Bertrand / Hemis.Fr

A szobordarabokat összeillesztik a korábban találtakkal, és a restaurálás befejeztével kiállítják majd a halotti templomban.

Az Évmilliók Templomának nevezett halotti templom volt a legnagyobb a Nílus nyugati partján, ám egy erős földrengésben még az ókorban romba dőlt. A templom helyreállításán 1998 óta dolgoznak a kairói Német Régészeti Intézet szakemberei és egyiptomi régészek.

(MTI/Hszinhua)