Kitűnő állapotban fennmaradt, egyetlen fából faragott római kori figurát találtak egy brit ásatáson. A Twyford közelében egy mezőn talált fafigura a derekánál összefogott, térdig érő tunikát viselő embert ábrázol. A fején talán kalap, esetleg különleges frizura lehetett, a lábai jó kirajzolódnak, bár a lábfejek és az alkarok elkoptak.

A faragás minősége kitűnő

A rendkívül ritkának számító lelet egy vízzel telt árokból került elő Buckinghamshire-ben, az Egyesült Királyság eddigi legnagyobb régészeti feltárásán, amely a 240 kilométer hosszú HS2 vasútvonal mentén folyik.
A régészek szerint az árokban az oxigénhiány segített megakadályozni, hogy a római kori figura az évszázadok alatt elrohadjon. A 67 centiméteres figurát egyetlen fadarabból faragták ki.fa

Az oxigénhiány segített megakadályozni, hogy a római alak az elmúlt évszázadokban tönkremenjenForrás: HS2

Jim Williams, a Historic England tudományos főtanácsadója a The Guardian online portálnak elmondta, hogy a faragás minősége kitűnő, az alak pedig annál is izgalmasabb, mert ebből a korszakból ritkán maradnak fenn szerves anyagból készült tárgyak.

A Twyford közelében egy mezőn talált fafigura a derekánál összefogott, térdig érő tunikát viselő embert ábrázol.

A fején talán kalap, esetleg különleges frizura lehetett, a lábai jó kirajzolódnak, bár a lábfejek és az alkarok elkoptak.

Ez a világ legrégebbi vasúti kerekháza

Több mint ezer régész dolgozik 2018 ősze óta legalább 60 különböző helyszínen a London és Birmingham közötti a HS2 első szakaszának útvonala mentén. A szakértők szerint jó, ha nemzedékenként egyszeri adódik ilyen lehetőség, amely segít fényt deríteni 10 ezer év történelmére.
Az útvonalat lézerszkenneléssel és geofizikai felmérésekkel térképezték fel, mielőtt az ásatások megkezdődtek volna. A régészeti vizsgálatot a törvények szerint kötelező volt elvégezni az építkezés előtt.

A vaskortól a viktoriánus korszakig terjedő leletek között található a napokban felfedezett hatalmas római kori település Northamptonshire-ben,

16. századi kertek Warwickshire-ben és a világ legrégebbi vasúti kerekháza is Birminghamben, továbbá több tízezer emberi maradvány különböző temetkezési helyeken.

A Twyford melletti mezőn talált figura térdig érő tunikát visel, amely úgy tűnik, a derekánál gyűröttForrás: HS2

Alice Roberts, a BBC Digging for Britain című műsorának műsorvezetője szerint a HS2 útvonala mentén talált rendkívüli leletek is azt tanúsítják, hogy milyen gazdag az ország régészeti tája.A leletek többsége múzeumokba kerül, de az olyan nagyobb építményeket, mint például a Northamptonshire-ben talált 10 méter széles római kori utat a vasút építése miatt lebontják.

A faragott figurát a york-i régészeti intézetben vizsgálják meg. A figura egy letört, és az árokban szintén megtalált darabját pedig radiokarbonos kormeghatározásra használják fel, hogy kiderüljön a lelet tényleges kora.

(MTI)