A világ hatodik legmelegebb éve volt 2021 a mérések kezdete óta - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Központ (NOAA) az újonnan bemutatott hőmérsékleti adatok alapján csütörtökön.

1,1 Celsius fokot emelkedett a földi átlaghőmérséklet másfél évszázad alatt

A tudósok szerint a rendkívül meleg év egy hosszú távú felmelegedési trend része, amely gyorsulni látszik. A NASA, a NOAA és a Berkeley Earth monitorozócsoport is csütörtökön mutatta be az elmúlt év globális hőmérsékletére vonatkozó méréseinek eredményeit, amelyek szerint a tavalyi értékek nem maradtak el nagy mértékben a szélsőségesen meleg 2016 és 2020 adataitól.

A globális felmelegedés hosszútávú folyamatnak tűnik (a kép illusztráció)Forrás: Science Photo Library via AFP/Rana Dias/CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Rana Dias/Caia Image/Science Pho

A NASA adatai szerint a tavalyi év 2018-cal holtversenyben volt a hatodik legmelegebb esztendő, míg a NOAA mérései szerint 2021 2018-at megelőzve lett a 6. legmelegebb év.

A Berkeley Earth adatai is a 6. helyre sorolják a tavalyi évet.

Gavin Schmidt klímakutató, a NASA vizsgálati csapatának vezetője szerint "a hosszú távú trend nagyon, nagyon egyértelmű. És ez miattunk van. Nem fog elmúlni, amíg nem hagyjuk abba a szén-dioxid légköri mennyiségének növelését".

Az óceán úgy enyhíti a globális felmelegedést, hogy az emberi tevékenységgel okozott szén-dioxid-kibocsátás hatalmas tömegét nyeli el. A Déli-óceán mintegy negyven százalékkal részesedik a szén-dioxid-felvételben.Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-35280895

Az elmúlt nyolc év a nyolc legmelegebb volt a rendszeres mérések 1880-as kezdete óta - ebben egyetért a NASA és a NOAA. Adataik szerint a globális hőmérséklet - tíz év átlagát számítva - 1,1 Celsius-fokkal magasabb, mint 140 éve.

Az Északi-sarkvidék háromszor gyorsabban melegszik az átlagnál

Az elmúlt tíz év volt a legmelegebb évtized a mérések kezdete óta. A globális átlaghőmérséklet tavaly 14,7 Celsius-fok volt - állapította meg a NOAA. A legnagyobb mértékű melegedés az északi féltekén tapasztalható. Az Északi-sarkvidék ráadásul a globális átlagnál háromszor gyorsabban melegszik a mérések szerint.

Az északi-sarki jégtakaró zsugorodása egyelőre még feltartózhatatlan folyamatnak tűnikForrás: Wikimedia Commons

Az elmúlt évben 25 ázsiai, afrikai és közel-keleti ország, köztük Kína, Nigéria, Banglades, Mianmar és Dél-Korea tapasztalta meg az eddig mért legmelegebb nyarat a Berkeley Earth szerint.

A NASA és a NOAA számításai szerint 1976 volt a legutolsó év, amikor a Föld hűvösebb volt az átlagnál.

 

Az egyre gyakoribb hőhullámok miatt az erdőtüzek száma is emelkedettForrás: Getty Images

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) szakértői úgy számoltak, hogy 2021 a világ ötödik legmelegebb éve volt a mérések kezdete óta, a 2021-es nyár pedig - a 2010-est és a 2018-ast megelőzve - a legmelegebb volt Európában. Adataik szerint is 2020 és 2016 volt a két legmelegebb év.

(Forrás: MTI/AP/Reuters)