Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Elena Curti, Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor utolsó élő, titokban született lánya.

Őt is az apjával együtt tartóztatták le a partizánok

A nő hétfőn halt meg a Rómától északra lévő Acquapendentében álló házában. Kedden tartanak emlékére búcsúszertartást - közölte az olasz sajtó. Elena Curti 1922. október 19-én született Milánóban Angela Cucciati varrónő gyermekeként.

Elena Curti, a Duce törvénytelen leánygyermeke apja portréjávalForrás: Tomada de www.fanpage.it

Cucciato 1921-ben lett Mussolini szeretője, amikor közbenjárt nála férje, a fasiszta századparancsnok Bruno Curti szabadon bocsátása ügyében. A férfi verekedés miatt volt börtönben. Elena Curti csak 20 éves korában tudta meg, hogy Mussolini a vér szerinti apja.

Benito Mussolini, aki 1922 és 1943 között Olaszország teljhatalmú ura voltForrás: Pinterest/Wolff


Apa és lánya első hivatalos találkozójára 1941. április 13-án került sor Rómában. Ezt követően mintegy harminc alkalommal találkoztak.

Elena olyannyira kötődött apjához, hogy Mussolini élete végén is a közelében volt:

amikor a diktátort 1945. április 27-én a Comói-tó partján lévő Dongóban a partizánok letartóztatták, Elena Curtis a menekülő tisztségviselőket kísérő egyik páncélozott autóban volt.

Mussolini Ott Skorzeny, és az őt kiszabadító német kommandósok társaságábanForrás: Bundesarchiv/Schneiders

Mussolinit szeretőjével, Clara Petaccival és más követőivel együtt másnap kivégezték, holttestüket közszemlére téve felakasztották Milánó egyik terén.

Legalább öt törvényen kívüli gyermeke volt Mussolininek

Elena Curtit is elfogták a partizánok és Comóba vitték, ahol öt hónapon át tartották fogságban. Anyja a bíróság előtt elmondta, hogy Elena Mussolini vér szerinti lánya, így kerülte el a pert.

Csak 1941-ben találkozott először az apjávalForrás: Tomada de www.fanpage.it

Miután több mint 40 éven át Spanyolországban élt, 2000-ben visszatért Olaszországba és Acquapendentében telepedett le. 2008-ban hunyt el férje, Enrico Miranda, a Luftwaffe egykori hadnagya, akit a Duce a pantelleriai harcokban pilótaként tanúsított hősies helytállásáért kitüntetett.

Mussolini (középen) Rundstedt vezértábornagy ( a kép bal oldalán) és Hitler társaságábanForrás: Bundesarchiv/O.Ang.

Mussolininek feleségével, Rachele Guidivel közösen öt gyermeke született.

Rajtuk kívül legalább négy törvényen kívüli gyereket tulajdonítanak neki,

köztük Elena Curtit. Curti 2003-ban Il chiodo a tre punte címmel könyvben publikálta Mussolinivel kapcsolatos emlékeit.

(Forrás: MTI/APA)