Ezért jó, ha nagyobb valószínűséggel növényi alapú ételeket választunk

tehén, állatenyésztés, mezőgazdaság, húsfogyasztás
A növényi alapú étrendre való áttérés jeletheti a megoldást
Vágólapra másolva!
A hústermelés bizonyítottan megterheli a környezetet, ezért ha csökkenteni szeretnénk az ökológiai lábnyomunkat és meg akarunk küzdeni az éghajlatváltozással, akkor néhány kutatás szerint csökkentenünk kell a húsfogyasztásunkat. Ebben egy új tanulmány szerint szerepet játszhatnak az éttermek és a kávézók is: elsősorban a növényi alapú alternatívák kínálatának növelésével.
Vágólapra másolva!

Számos étterem, sőt gyorsétterem is kínál már legalább egy vegetáriánus vagy vegán lehetőséget a fogyasztóknak, ami jó kezdetnek számít, különösen azok számára, akik rendszeresen választanak ilyesmit. De vajon több ilyen opció arra készteti a húsfogyasztókat, hogy legalább időnként vegetáriánus ételeket válasszanak?

Ezt a kérdést szem előtt tartva a Westminsteri Egyetem kutatóiból álló csapat kísérletet végzett, amelyben 468 résztvevőnek olyan menüt osztottak ki, amelyben az ételek 75, 50 vagy 25 százaléka vegetáriánus volt.

A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a több vegetáriánus lehetőséghez való hozzáférés jelenthet-e jelentős különbséget a választásban. A Journal of Environmental Psychology folyóiratban publikált tanulmány szerint a válasz igen.

A növényi alapú étrendre való áttérés jeletheti a megoldást Forrás: pexels.com

– jegyzi meg a tanulmány, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Ez a lehetőség azonban nem állt fenn, ha csak a fele volt a vegetáriánus kínálat.

Bár a vizsgálatnak jelentős hiányosságai vannak, de a kutatók szerint ez a tanulmány azt mutatja, hogy a több vegetáriánus lehetőséget kínáló választék a fenntarthatóbb, alacsony hústartalmú és alacsony szén-dioxid-kibocsátású lehetőségek felé terelheti a fogyasztókat.

– mondta Dr. Beth Parkin, a Westminsteri Egyetem tanulmányának vezető szerzője. – Az eredmények gyakorlati útmutatást adnak arra vonatkozóan, hogy az ételkínálat hány százalékát kell vegetáriánusnak lennie, ha azt akarjuk, hogy sikeresen ösztönözzük a fenntartható étkezési magatartást.

Sokkal nagyobb lett választék a vegánok és vegetáriánusok számára Forrás: https://www.bbc.com/news/health-49579820

Hozzátette: ha az élelmiszeripar csökkenteni akarja az ökológiai lábnyomát, akkor a jelenlegi kínáltnál jóval több növényi alapú terméket kell kínálnia.

A hús- és tejipar adja a mezőgazdasági kibocsátásunk közel 60 százalékát, vagyis a bolygó teljes üvegházhatású gázkibocsátásának 15-20 százalékát.

A tudósok szerint ez egyben az egyik leghatásosabb változtatás, amit egyéni fogyasztóként megtehetünk. Egyre több tudományos bizonyíték mutatja, hogy az étrend megváltoztatása rendkívül fontos a katasztrofális éghajlatváltozás elkerüléséhez.