A klímaváltozással megváltozott a tigriscápák vándorlási mintázata

tigriscápa, Galeocerdo cuvier
A múlt évtizedben a tigriscápák (Galeocerdo cuvier) műholdas követése feltárta, hogy éves vándorlásuk tovább terjedt a sark felé és korábban érkeznek az északi területekre való érkezésük az extrém meleg időszakokban, amely következésképpen csökkenti a halászat elleni védelmüket. Ezeknek a klíma okozta változásoknak potenciális következménye, hogy növekszik sérülékenységük a halászatra, felborítja a predátor-préda interakciókat és gyakoribbá válik az emberekkel való találkozás.
Vágólapra másolva!
A melegedő óceáni hőmérsékletek miatt megváltozott a tigriscápák vándorlási mintázata, melynek komoly következményei lehetnek az ökoszisztémára, mutatja egy, a Miami Egyetem tudósai által vezetett új tanulmány
Vágólapra másolva!

Egy, a Miami Egyetem tudósai által vezetett új tanulmány megmutatta, hogy a tigriscápák mozgásának területe és időzítése megváltozott az Észak-Atlanti-óceán nyugati részében az óceán emelkedő hőmérsékletei miatt. Dr. Neil Hammerschlag, a Miami Egyetem Cápakutató és Természetvédelmi Program igazgatója és a tanulmány vezető szerzője a tigriscápák (Galeocerdo cuvier) vándorlási mintázait és az óceánok hőmérsékletének emelkedése okozta változásokat tanulmányozta az elmúlt évtizedben. A dolgozatot 2022. január 13-án publikálták a Global Change Biology magazinban.

A tigriscápa kozmopolita faj, a világtenger valamennyi trópusi-szubtrópusi vizében előfordul Forrás: Albert Kok

A tigriscápák - az egyik legnagyobb hidegvérű csúcsragadozók a trópusi és melegvízű tengerekben - mozgását korlátozza a meleg vizekben való tartózkodás szükségessége. Míg az Egyesült Államok északkeleti partvonala történelmileg túl hideg volt a tigriscápák számára, a hőmérsékletek szignifikánsan melegedtek az utóbbi években, így ez a partvidék is alkalmas élőhellyé vált a tigriscápa számára.

„A tigriscápák éves vándorlásai a sarkkör felé terjeszkednek, a vízhőmérséklet emelkedésével párhuzamosan. Ennek komoly konzekvenciái vannak a cápavédelmet illetően is, mivel a védett területekről való elmozdulásuk sérülékenyebbé tehetik őket a keresedelmi halászattal szemben" - mondja Neil Hammerschlag.

A múlt évtizedben a tigriscápák (Galeocerdo cuvier) műholdas követése feltárta, hogy éves vándorlásuk tovább terjedt a sarkvidék felé Forrás: https://news.miami.edu/rsmas/stories/2022/01/tiger-shark-migrations-altered-by-climate-change-new-study-finds

Hammerschlag és a kutató csapat úgy fedezte fel ezeket a klíma okozta változásokat, hogy analizálta 9 évnyi műholdas követővel megjelölt tigriscápa nyomonkövetés adatait, kombinálva a NOAA Cooperative Shark Tagging Program (Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivataláltal Együttműködő Cápamegjelölő Program) közel 40 évnyi hagyományos címkézési és visszafogási információival, valamint a műholdakról származó tengerfelszíni hőmérsékleti adatokkal.

A tigriscápák elsősorban a szubtrópusi, trópusi vizek nagyragadozói Forrás: www.EpicDiving.com/Epic Diving

A tanulmány azt találta, hogy a múlt évtizedben, amikor a feljegyzett óceáni vízhőmérséklet a legmelegebb volt, a hőmérsékletek minden egyes átlag feletti Celsius-fok emelkedésével a tigriscápák vándorlása több mint 400 kilométerrel tovább terjedt a sark-kör felé, és a cápák körülbelül 14 nappal korábban vándoroltak el az Egyesült Államok északkeleti partjailhoz. Ennek pedig komolyabb következményei lehetnek a tengeri ökoszisztémára is.

Egy búvárt megközelítő tigriscápa, a háttérben sötét és feketefoltos cápákkal, az Aliwal Shoal zátonynál Forrás: South Africa Adventures

„Mivel a cápák csúcsragadozók, ezek a változások megváltoztathatják a ragadozó-zsákmány interakciókat, ökológiai egyensúlyhiányhoz és az emberrel való gyakoribb találkozásokhoz vezetve"– nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Neil Hammerschlag.

(Forrás: University of Miami, Cristina Zenato https://www.facebook.com/czunderwater)