Több mint 130 millió forintos fejlesztési forrásból újult meg a Pécsi Egyházmegye kezelésében lévő és a püspökszentlászlói kastélyt övező arborétum - tájékoztatta a Baranya Megyei Önkormányzat az MTI-t.

A Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő közelében fekszik a híres növényrezervátum

Mint azt a közleményükben írták, a beruházó Pécsi Egyházmegye és a megyei helyhatóság alkotta konzorcium a Terület- és településfejlesztési operatív program 135 millió forintos keretéből tudta megvalósítani a fejlesztéseket. A támogatás felhasználásával

a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő lábánál fekvő Püspökszentlászlón

az arborétumban infrastrukturális fejlesztések valósultak meg, így bővítették az ott álló oktatóházat.

Részlet a püspökszentlászlói arborétumból, a kastély épületévelForrás: Wkimedia Commons

Ennek köszönhetően - írták - a terület ökoturisztikai lehetőségeit erősítették meg. A Pécsi Egyházmegye honlapja szerint a projekt során rendezték az arborétum területét is, így térkő burkolattal látták el a bemutató és túrautakat, környezetbarát tölgyfa kerítést és kaput építettek, továbbá restaurálták a park területén található kastélyhoz és templomhoz tartozó kisépítészeti tárgyakat, így szobrokat, szószékeket, padsorokat.

Csodálatos környezetben, a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő közelében fekszik a püspökszentlászlói arborétumForrás: Pécsi Egyházmegye

A fejlesztés keretében emellett a kertészeti oktatás, gyógynövény-programok, sportprogramok, kézműves foglalkozások, előadások, kihelyezett tanórák támogatására eszközöket is vásárolnak a továbbiakban.

(Forrás: MTI)