Tragédia: nem tudták megmenteni a beteg medvebocsot

medvebocs Ezt NE csináld, ha medvébe ütközöl a természetben
Vágólapra másolva!
Nem tudták megmenteni a behavazott délkelet-lengyelországi erdőkben betegen és magányos talált barnamedvebocsot, ezért elaltatták a nem egészen egyéves állatot.
Vágólapra másolva!

A fiatal medve előrehaladott anaplazmózisban, egy kullancsok által terjesztett betegségben szenvedett, amelynek a központi idegrendszerre gyakorolt hatását semmilyen módszerrel nem tudták visszaszorítani - közölték az állatorvosok a przemysli Védett Állatok Rehabilitációs Központjában.

Az Adának elnevezett hím medvére a végletekig legyengülve bukkantak erdészek a múlt hét elején. A menhelyen észrevették, hogy az állat központi idegrendszeri tüneteket mutat, például remeg a feje. Az állatorvosok megállapították, hogy a bocs anaplazmózisban, a fehérvérsejtek károsodásával és elpusztulásával járó, baktérium okozta betegségben szenved, amelyet a közönséges kullancs terjeszt.

A przemysli vadállatkórházban Ada több mint egy héten át részesült orvosi - antibiotikum- és egyéb - kezelésben, de tüneteit, köztük a fejremegést nem sikerült csillapítani. A kór megtámadta az agyát, a tüdejét, a bocs nem tudott tartósan megállni a lábán, nem tudta koordinálni a mozgását, remegés vett rajta erőt. Az állatorvosok szerint az állat nem lett volna képes az önálló életre.

- búcsúztak tőle az állatorvosok az intézmény Facebook-oldalán.

A kismedve elaltatásáról a természetvédelmi hatóságokkal egyeztetve hozták meg a döntést az állatkórházban.

Jakub Kotowicz, a przemysli központ helyettes vezetője szerint a fiatal medvét a betegség kelthette fel téli álmából, vagy az, hogy nem sikerült elég energiát gyűjtenie a télre, és élelemkeresés céljából hagyta el rejtekhelyét. De az is lehet, hogy az egész medvecsalád felébredt téli álmából az enyhe tél miatt, a bocs pedig lemaradt a többiektől, vagy azok visszautasították. Az anyjának nem találták nyomát, amikor a kölyköt megtalálták.

Lengyelországban kevés, legfeljebb 100 barnamedve élhet, ezért szigorúan védik őket.

(MTI/AP)