A tokaji aszúnak nemcsak a nedűje, de a hordója is kezd híressé válni

konyak
Vágólapra másolva!
Egy magyarországi italforgalmazó whiskyt, rumot és konyakot is finisel tokajis hordókban.
Vágólapra másolva!

Az égetett szeszes italok jelentős része – így a konyak, brandy, whisky, rum – több hónapos, sőt a legtöbb esetben több éves hordós érleléssel nyeri el a végső ízvilágát. Az érleléshez leggyakrabban új tölgyfahordókat használnak, de – különösen a whiskyk esetében – gyakori a használt bourbonos, sherrys hordók alkalmazása is.

A „fő érlelés" után egyes tételeket még egy másik hordóba áttéve finiselnek, utóérlelnek. Ez általában pár hónapos időtartamot jelent és a finiselő hordóban korábban tárolt ital zamata is gazdagítja a végtermék ízét.

A konyak a világ egyik leghíresebb itala Forrás: Shutterstock

Az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó, a WhiskyNet Kft. vezetői úgy gondolták, érdemes kipróbálni finiselésre a kitűnő minőségű tokaji aszús hordókat. Eddig már készíttettek többféle ilyen finiselésű whiskyt, rumot és most a tokaji finiselésű konyakot is bemutatták.

Partnerül sikerült megnyerni az újításra fogékony, világhírű, francia Ferrand konyakgyártó céget, és most forgalomba került az első tokaji hordóban finiselt, 2013-as évjáratú kitűnő tétel, amelyből mindössze 126 palack készült.