Tanácsok, ha IR-esként fogyni akar

elhízás, túlsúly
Az inzulinrezisztencia kezelésének alapja a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás. Az endokrin problémák gyakran többszörösen vannak jelen, így elképzelhető, hogy azért nem sikerül fogyni, mert az IR mellett egyéb zavar is jelen van. Pl. Pajzsmirigy alulműködés, mely szintén akadályozhatja a túlsúly leadását.
Vágólapra másolva!
Bizonyos hormonzavarokkal a fogyás igencsak nehezített, így extra odafigyelésre és kitartásra lehet szüksége az illetőnek, ha meg szeretne szabadulni a plusz kilóktól. Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, a Budai Endokrinközpont obezitológusát arról kérdeztük, vajon miket tanácsol azoknak, akik inzulinrezisztenciával fogyni akarnak?
Vágólapra másolva!


Mindent személyre szabva

A betegségek, kóros állapotok gyógyítása minden esetben személyre szabottnak kell lennie. Nincs ez másként inzulinrezisztencia esetén sem. Sajnos erről sokan megfeledkeznek, és miután kézhez kapták a diagnózist, egy sablon tervet próbálnak követni. Jobb esetben utána olvasnak pluszban az interneten, kinek milyen praktikák váltak be, és kipróbálják azokat. Viszont ezzel az a baj, hogy könnyen megeshet, hogy lehet, hogy valakinek valami beválik, ám ugyanaz a másiknak már nem. Ennek oka, hogy mindenki máshogy működik, más az életkor, más lehet a nem, a jelenlegi állapotuk, lehet, hogy vannak más betegségei is, más a kiindulási súly stb. Ezeket mind figyelembe kell venni ahhoz, hogy egy terápia valóban személyre szabott legyen, vagyis ténylegesen, hosszútávon is hasson.

Gyógyszer

Az inzulinrezisztencia kezelésének alapja a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás. Viszont előfordulhat, hogy ez nem elég- ilyenkor inzulinérzékenyítő gyógyszerre van szükség. Ez sok esetben beindítja a fogyást. Amennyiben mégsem, vagy nem eléggé hatásos, forgalomban vannak olyan készítmények, melyek még plusz löketet adnak.

Más hormonzavar is jelen lehet

Az endokrin problémák gyakran többszörösen vannak jelen, így elképzelhető, hogy azért nem sikerül fogyni, mert az IR mellett egyéb zavar is jelen van. Pl. Pajzsmirigy alulműködés, mely szintén akadályozhatja a túlsúly leadását. Éppen ezért, ha nem sikerül számottevő eredményeket elérni, érdemes laborvizsgálatot végeztetni, melynek során kiderülhet, van-e más gond is az IR-en kívül- mondja dr. Mutnéfalvy Zoltán, a Budai Endokrinközpont obezitológusa.

Az inzulinrezisztencia kezelésének alapja a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás. Az endokrin problémák gyakran többszörösen vannak jelen, így elképzelhető, hogy azért nem sikerül fogyni, mert az IR mellett egyéb zavar is jelen van. Pl. Pajzsmirigy alulműködés, mely szintén akadályozhatja a túlsúly leadását. Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/pajzsmirigy-alulmukodes-a-%E2%80%9Cbeach-body-utjaban

Mozogjon is

A tartós fogyás teljes életmódváltást kíván, melybe beletartozik a rendszeres testmozgás beiktatása is. Fontos, hogy a megfelelő diéta mellett heti minimum 3-szor szánjon időt valamilyen edzésre (ne csak kardióra, hanem súlyzósra is). Amennyiben ez kimarad, az életmódterápia nem teljes, így a maximális hatás is elmarad.

Vizsgálja át szakemberrel étkezését

Az IR diéta -főleg kezdetekben- nem könnyű. Nem csak bizonyos alapanyagokra kell odafigyelni, hanem arra is, hogy mit mivel fogyaszt, mikor eszik bizonyos ételeket, sőt, az sem mindegy, hogy miként készít el egyes fogásokat (pl. annak ellenére, hogy a zöldségek többsége lassú felszívódású, gyors lesz, ha pürésíti őket főzelékhez). Éppen ezért érdemes lehet átnézetnie étrendjét szakemberrel, ugyanis meglehet, hogy hiba van a diétájában.

(Forrás: Budai Endokrinközpont
www.endokrinkozpont.hu)