Nyüzsgő római város romjai mesélnek a „feketeföldiekről”

római kor
Ilyen díszes római kerámiák is előkerültek
Vágólapra másolva!
A régészek egy vaskori falu rendkívül jól megőrzött maradványait tárták fel az Egyesült Királyságban, amely idővel nyüzsgő ókori római kereskedővárossá nőtte ki magát. A szakemberek szerint a hely egy „régészeti gyöngyszem", ahol több mint háromszáz római érmét, üvegedényeket és egy kutat is találtak a mai South Northamptonshire kerületben.
Vágólapra másolva!

A Londoni Régészeti Múzeum (MOLA) mintegy 80 régésze szerint az ősi terület egyfajta „hotspot", amelyet a fekete talaja miatt egykor „Blackgrounds", tehát „feketeföld" néven emlegettek, és amelyen rengeteg, különböző időszakokat felölelő ókori műtárgyat és építményeket fedeztek fel, beleértve istenségek ábrázolását és a római játékdarabokat.

– mondta James West, a MOLA telephelyének vezetője egy videóban, amit a LiveScience online tudományos portál idéz.

Ilyen díszes római kerámiák is előkerültek Forrás: igh Speed Two Ltd 2022

A régészek már a 18. század óta ismerik a „feketeföldiek" történetét, de csak a most zajló felmérés során figyeltek fel a lelőhely figyelemre méltó megőrzöttségére. Megtudták például, hogy a vaskorban a faluban több mint 30 körház állt az út mellett, majd idővel a település virágzóbbá vált és terjeszkedni kezdett. A római korban újabb kőépületeket és utakat építettek.

A szakemberek úgy látják, hogy a vaskori faluból a római városba való „átmenet" olyan gyorsan ment végbe, hogy valószínűleg a „feketeföldi" lakók is ugyanazok maradtak, akik alkalmazkodtak a Római Birodalom szokásaihoz:

elfogadták többek között a római szokásokat, termékeket és az építési technikák használatát. Utóbbira jó példa az a 10 méter széles római út, amely „nagyságában kivételes", mivel a legtöbb római út szélessége nem haladta meg akkoriban a 4 métert. Ez az út, valamint a közeli Cherwell folyó valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy „Blackgrounds" virágzó kereskedelmi központtá vált.

A feltárás során kiderült, hogy a település több részre tagolódott, beleértve a lakóépületeket, valamint egy ipari parkot, ahol műhelyek, kemencék és kutak találhatók. Egyik részén vörös szennyeződést találtak, ami arra utalhat, hogy tüzet használtak a helyszínen, például kenyérsütéshez, fémöntödékhez vagy a fazekas kemencék miatt.

A helybéliek jólétére egyéb tárgyak is utalnak: ezek közé tartoznak a római szövésű kiegészítők, a dekoratív kerámiák és egy római kígyófej alakú bross.

A régészek azonban még csak most térképezik fel alaposabban „Blackgrounds" területét: a MOLA Headland Infrastructure szakemberei megtisztítják és megvizsgálják a helyszínen talált leleteket.