Harminc műtét után végre jól van a tülkét vesztett orrszarvú

orrszarvú
Sehawukele, egy szélesszájú orrszarvú, a képen 2017-ben nyílt sebbel, szarvát orvvadászok letörték mindkét tülkét
Vágólapra másolva!
Hat éven át, összesen harminc műtétet végeztek a szakemberek egy tízéves, szélesszájú orrszarvún, amelynek a tülkeit brutálisan letörték. Megmentői a bikát Sehawukele-nek nevezték el, ami azt jelenti: „Isten irgalmazz nekünk". Röviden általában csak Sehának hívják, akit a rendőrök egy rezervátum kerítésénél botorkálva találtak meg. Az állat azonban annyira megsérült, hogy alig hallott vagy evett.
Vágólapra másolva!

A rendőrség Johan Marais állatorvost hívta, aki a Saving the Survivors nevű jótékonysági szervezetet vezeti. Ez a csoport vállalta, hogy rehabilitálja az orvvadászatokat túlélő orrszarvúkat.

– mondta Marais a The Guardian online portáljának. – Azt hiszem, hogy indulhat életében a „következő fejezet", hiszen visszaengedjük egy vadrezervátumba, ahol egy 2000 hektáros táborban fog élni két tenyészkorú nősténnyel együtt.

Seha arcüregei még a többszörös műtéti beavatkozások után is szabaddá váltak, ami fertőzésveszélyt jelent.

Sehawukele, egy szélesszájú orrszarvú, a képen 2017-ben nyílt sebbel, szarvát orvvadászok letörték mindkét tülkét Forrás: Kim Ludbrook/EPA

A természetvédők azonban úgy döntöttek, hogy visszaküldik a vadonba,

abban a reményben, hogy párosodni fog, és hozzájárulhat a fogyatkozó populáció növekedéséhez.

– magyarázta Andre Uys, a vadrezervátumot irányító szakember, ahol Sehát elhelyezték.

Az állatot hétfőn biztonságosan elengedték, miközben megmentői titokban tartják a pontos tartózkodási helyét annak reményében, hogy megakadályozzák a jövőbeni orvvadász támadásokat.

Az orvvadászok ugyanis legalább 249 orrszarvút öltek meg 2021 első hat hónapjában Dél-Afrikában:

83-mal többet, mint 2020 első felében. Az egész évre vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre. Az állatokat a tülkeikért vágják le, amelyeket Ázsiába csempésznek, ahol a hagyományos és gyógyászati célok miatt nagyra értékelik őket.