Geológusok hajszálpontosan megállapítják az antropocén hivatalos születési helyét 2022-ben

Crawford-tó
A Crawford-tó Ontarioban, az egyik jelölt helyszín az antropocén hajnalának jelzőjeként.
Vágólapra másolva!
Hogy vajon egy új geológiai korszakban vagyunk-e, még vita tárgya, de a geológusok már eldöntötték, hogy a Földön hol kellene lennie az antropocén hivatalos születési helyének. - írja a New Scientist.
Vágólapra másolva!

Egy régóta tartó erőfeszítés, hogy bejelentsék, hogy az emberiség globális hatása, ami elég, hogy egy új geológiai korszakot hozzon létre valósággá válik idén – amikor eldöntik annak legjobb helyét, hogy hivatalosan megjelöljék az antropocén kezdetét. Az elmúlt mintegy 11.650 év a holocén geológiai időegységet képezte, melyet a bolygó történetének egy éghajlatilag jóindulatú korszakának tekintenek, ami lehetővé tette a civilizációnak, hogy fejlődjön. Néhány tudós azonban úgy véli, hogy elegendő bizonyíték van arra, hogy elhagytuk a holocént.

Azzal érvelnek, hogy a nukleáris fegyverekből származó radionuklidok környezeti jelenléte, a szénégetésből származó hamu, a műanyag az üledékekben és más jelenségek elegendőek, hogy nyilvánvaló legyen, itt a határa annak, hogy egy új ember dominálta korszakban vagyunk, amely az 1950-es években kezdődött.


Decemberben egy csoport be fog jelenteni egy bizonyos helyszínt valahol a Földön, amiről úgy vélik, a legvilágosabb bizonyítékot nyújtja az antropocén hajnalának. Aztán ezt a helyszínt javasolni fogják, hogy hivatalosan „arany tüskének" tekintsük, hogy megjelölje a korszak kezdetét, formálisan úgy ismerve, mint egy Global Boundary Stratotype Section and Point (GSSP), azaz Globális Határ Sztratotípus Szekció és Pont.

A Crawford-tó Ontarioban, az egyik jelölt helyszín az antropocén hajnalának jelzőjeként. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2305801-geologists-to-pinpoint-official-birthplace-of-the-anthropocene-in-2022/

A GSSP-ket hoznak létre minden megnevezett geológiai időperiódus közti határra. Mindegyik egy, vagy több világos jelét adja egy jelentős és hosszantartó változásnak a Föld bioszférájára: a kihalás, vagy egy kulcsfontosságú faj megjelenése, például vagy egy jelentős kémiai jelzés.

Például egy sziklafal Tunéziában az El Kef város közelében a 66 millió évvel ezelőtti kréta korszak végének GSSP-je, mert különösen egyértelmű iridium jelzést őriz egy aszteroidából, ami beindított egy jelentős kihalást.

„Azt gyanítom számos helyszín lehet, ami nagyon erős jelölt lesz." – mondja Jan Zalasiewicz az Egyesült Királyság Leicester Egyetemének geológusa, paleobiológusa.

Hogy melyik fog nyerni részben attól függ, hogy az - az International Commission on Stratigraphy (ICS): Nemzetközi Sztratigráfiai Bizottság egy albizottsága által létrehozott - Anthropocene Working Group (AWG) azaz az Antropocén Munkacsoport egy 34 kutatóból álló csapata mit dönt, hogy mi kellene legyen a primer jelző vagy az emberiség ujjlenyomata fő jele világszerte. A választás ez év második felében esedékes.

Erős elmozdulás van afelé, hogy ez az indikátor a nukleáris fegyverek teszteléséből származó plutónium legyen. Azért, mert olyan nyilvánvaló a hiánya, aztán a megjelenése, mondja a geológus Colin Waters az AWG titkára.

De a marker kiválasztásakor mérlegelni kell a jel tisztaságát és azt, hogy mennyire befolyásolta a világot.

„A radionuklidokból származó bomba tüske nagyon eredeti, egy nagyon világos jel, de nem változtatta meg a bolygót, míg a fosszilis tüzelőanyagok égetése igen, a klímaváltozás miatt. A jégmagok egy másik jelölt, mert metán rekordot tartalmaznak, ami a széleskörű fosszilis üzemanyag használatának megjelenését és a bioszféra nagy változásait mutatja. – mondja Waters

A Mexikói-öböl keleti szélén lévő Florida Keys - egy másik jelölt helyszín. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2305801-geologists-to-pinpoint-official-birthplace-of-the-anthropocene-in-2022/

12 helyszín van versenyben, hogy arany tüske versenyben. Tartalmaz egy japán öbölbeli iszapot, amely atombomba tesztelés egy jelét rögzíti és halpikkelyeket is, ami az ember halászati gyakorlat erősödését mutatja. Egy kis kanadai tóban levő iszap, korall a Nagy Korallzátonyon és ásványi lerakódások egy olasz barlangban mind atombomba tesztelés bizonyítékát őrzik. A kanadai tó mikroplasztikot is tartalmaz.

A Haus der Kulturen der Welt (House of World Cultures): Világ űkultúrák Háza) intézet által alapított kutatócsoportok igyekeznek összeállítani rétegtani (sztatigráfiai) adataikat egy kiállításhoz a berlini intézetben idén májusban.

A ténymegállípításokat és az adatbázist aztán később az év folyamán publikálni fogják, így az AWG elmerülhet benne. A csoport egy 22 tagból álló kisebb köre aztán szavazni fog novemberben arról, melyik helyszínt javasolják, mint a legjobb jelölt az antropocén hajnalára. A pont, amikor az elsődleges jelzés megjelent azon a helyszínen lesz a GSSP. Eddig az 1950-es éveket javasolták mint az antropocén megközelítő kezdete. De a helyszín és a jelzés együtt egy konkrét évet kellene adjon, figyelemreméltó pontossági szintet a geológiában, ahol az időegységek hibasávjai több ezer vagy akár millió év is lehet. Még precízebb is lehet. „ Lehetséges dolgokkal, mint a korallok, hogy tudunk mondani egy bizonyos évet, és bizonyos esetekben még az is lehetséges, hogy visszacsatoljunk egy bizonyos (nukleáris) detonációs eseményhez és dátumhoz." - mondja Waters.

Hol kezdődött az antropocén? 12 szűkített lista, ami mutatja az ember hatását a bolygóra. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2305801-geologists-to-pinpoint-official-birthplace-of-the-anthropocene-in-2022/

A jelölt helyszín és primer jelző eldöntése idén jelentős mérföldő lenne az antropocén ötletének támogatói számára. De ez nem jelenti azt, hogy garantáltan hivatalosan bejelentenek egy új korszakot. Először, jövőre az ICS egy albizottsága, a geológiai időskála bírái megszavazzák a GSSP alternatíváit. Akkor az ICS-nek magának kellene jóváhagynia az antropocén létezését, amely 2024-ben megtörténhet. De nincs garantálva, hogy megteszik.

Néhány ember nem ért egyet azzal az ötlettel, hogy az antropocént a geológiai időskálához adják, és megállapítsanak egy konkrét időt és helyet, amikor elkezdődőtt, azzal érvelve, hogy jobb volna úgy tekinteni, mint egy folyamatban lévő esemény, ami fokozatosan alakult ki az idők folyamán.

Az Ivy Mike nukleáris eszköz robbanása a Marshall-szigeteken az 1950-es években - lehetséges, hogy az antropocén kezdetének pillanata. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2305801-geologists-to-pinpoint-official-birthplace-of-the-anthropocene-in-2022/

„Szinte senki nem kérdőjelezi meg, hogy az antropocénban vagyunk. Van haszna meghatározni egy pontos időt, hogy mikor kezdődött? Úgy vélem igen." – mondja Erle Ellis a Maryland Egytem geográfusa és környezettudósa.

Mark Maslin a University College London geográfusa azt mondja, hogy míg egy 1950 körüli dátum beleillik az emberi tevékenység nagy felgyorsulásának ideájába, kihagy jelentős folyamatokat és hatásokat, amik 1950 előtt történtek.

Ellis azt mondja, nem valószínű, hogy ez elriasztja a kutatókat, akik remélik, hogy az ICS kijelöli az antropocént az általuk idén választott GSSP alapján. De meg fog történni? Úgy véli kicsi az esély, de még ő is elismeri, hogy lehetséges, hogy az ICS jóváhagyhatja.

Maslin azt mondja, ez jelentős lenne: Ez formális tudományos nyilatkozat lenne, hogy az emberek megváltoztatták a világot annyira, hogy beléptünk egy új ember dominálta periódusba.

Libegő a Karpaczról a Kopa csúcsra, Sniezka (Snezka) - az arany tüske egy másik lehetséges helyszíne. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2305801-geologists-to-pinpoint-official-birthplace-of-the-anthropocene-in-2022/

Simon Turner a University College London geográfusa azt mondja, hogy míg könnyű pesszimistának lenni az antropocént illetően, a hivatalos bejelentése katalizátor lehetne az emberek számára a pozitív környezeti változásokhoz. Az emberek felfogják, hogy egy geológiai közegben vagyunk. Mindig reménykednünk kell, hogy az emberek hirtelen rá fognak döbbenni, hogy ez az egyetlen bolygónk, amink van. - mondja Turner.

(Forrás: New Scientist)