Különös tevehibrideket ábrázolnak az iraki templom falain

tevehibrid
Az iraki templom kőfrízén látható, furcsa tevehibrid ábrázolások
Vágólapra másolva!
Egy megrongált ősi templomot helyreállító régészek dromedár és kétpúpú tevék korai hibridjeit azonosították a műalkotásokban Irak területén. A felfedezést Hatra városában, a Moszultól mintegy 70 kilométerre található Allat templomban tették. A lenyűgöző ősi város egykor a Hatra Királyság fővárosa volt, de 2015 és 2017 között jelentős károkat szenvedett az Iszlám Állam terrorszervezet pusztítása miatt. A szakemberek azóta dolgoznak a város helyreállításán.
Vágólapra másolva!

Az olaszországi Università degli Studi di Padova professzora, Massimo Vidale által vezetett munka során a kutatók hibrid tevéket azonosítottak Allat templomában, egy ajtó feletti gerendán. A korábbi vizsgálatok nyolc dromedárt és kettő kétpúpú tevét találtak a kőfríznek nevezett szegélydíszen.

A csapat eredményeit az Antiquity tudományos folyóiratban publikálta, amely során megállapították, hogy az addig kétpúpúnak hitt tevék arca és szőrzete jobban hasonlít a baktrián és a dromedár tevék hibridjeihez. A púpok között emellett egy korlátozott bemélyedés is található, amint az a modern keverék állatoknál is látható.

A tudósok szerint az ilyen hibrideket azért értékelték nagyra, mert erősebbek és ellenállóbbak, mint az „eredeti" fajok.

A szegélydíszt valószínűleg I. Sanatruq király és fia, Abdsamiya helyezték el az épület felújítása során, Krisztus után 168 körül, amikor szobrokat építtettek, és a helyet Allat istennőnek szentelték fel. A szakemberek szerint nagyon úgy tűnik, hogy a teve Allat szent állata volt.

Az iraki templom kőfrízén látható, furcsa tevehibrid ábrázolások Forrás: Antiquity

– mondta Vidale professzor a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Feltételezések szerint a hibridtenyésztés évezredek óta folyt a térségben, de az ehhez kapcsolódó fizikai bizonyítékok korlátozottak. A hibrid tevék legrégebbi ismert csontvázait a Római és Pártus Birodalomban találták meg, amelyek az időszámtásunk szerint az első századból származnak.

Mint ilyen, a kőfríz most segíthet kiterjeszteni a korai tevehibridek történetét, megmutatva, hogy ezeken a hatalmas birodalmakon kívül is léteztek tenyésztési programok.

Emellett a Hatra Királyság történetéről is új részleteket árul el: ez a Római és Pártus Birodalom szomszédságában álló, kis királyság még Traianus római császár ostromának is ellenállt. Úgy tűnik, hogy Hatra királyai elegendő vagyont tudtak felhalmozni ahhoz, hogy kétpúpú tevéket importáljanak távoli, közép-ázsiai hazájukból. Vidale professzor szerint a legjobb tevék kitenyésztése segíthetett megerősíteni a királyi család hatalmát.