Kísértetiesen villogó tárgyat észleltek az űrben

Rádiófelvétel galaxisunk centrumáról
Vágólapra másolva!
Kísérteties, villogó sugárzást észleltek az űrből ausztrál kutatók.
Vágólapra másolva!

A Curtin University kutatócsapata az univerzum rádióhullámait tanulmányozta, amikor észlelték az égbolt egyik legfényesebb rádióforrását, egy új típusú, villogó sugárzást.

Felfedezésük részleteiről a Nature című tudományos lapban számoltak be - írja a The Guardian. Amikor az űrben valami ki-be "kapcsol", azt tranziens jelenségnek nevezik. Származhat pulzártól, amely milliszekundumok vagy másodpercek alatt villan, de lehet az egy szupernóva, amely néhány napra feltűnik, mielőtt ismét eltűnik.

A most észlelt jelenség viszont 20 percenként "kapcsol be, majd ki" - mondta Natasha Hurley-Walker asztrofizikus.

- fogalmazott a kutató.

A jelenséget Tyrone O'Doherty, a Curtin Egyetem hallgatója észlelte, majd jelezte tanárának, Hurley-Walkernek, aki az egyetem Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpontjának munkatársa.

A jelenség viselkedése megfelel az úgynevezett ultrahosszú periódusú magnetárnak, egy lassan forgó neutroncsillaggal. Ennek a típusú objektumnak a létezését már megjósolták, de még sohasem figyelték meg.

Rádiófelvétel galaxisunk centrumáról Forrás: I. Heywood, SARAO.

Ugyanakkor lehet egy összeomlott csillag, amely fehér törpe pulzárrá vált, de ez nagyon valószerűtlen.

- mondta Hurley-Walker.

A szakértők a Nyugat-Ausztráliában lévő MWA (Murchison Széleslátóterű Hálózat) teleszkópjának segítségével vizsgálták az eget.