Szokatlan megjelenésű, ritka mezeikabóca-félét találtak Ugandában

mezeikabóca
Az újonnan felfedezett mezeikabóca-féle, a Phlogis kibalensis
Vágólapra másolva!
Egy új rovarfajt találtak az ugandai esőerdőben, amely egy olyan ritka csoportba tartozik, hogy a legközelebbi, ismert rokonát több mint ötven éve látták utoljára. A Phlogis kibalensis nevű mezeikabóca-félét egy brit tudós fedezte fel, aki épp terepmunkát végzett egy nyugat-ugandai nemzeti parkban.
Vágólapra másolva!

A faj fémes fényű és gödrös testfelülettel rendelkezik. Más mezeikabóca-félékre hasonlít, különösen a hím szaporítószerveiben, amelyek részben levél alakúak. A felfedezés előtt utoljára 1969-ben, a Közép-afrikai Köztársaságban észleltek utoljára a Phlogis nemzetségbe tartozó egyedet.

A mezeikabócák közeli rokonai a kabócáknak, de a méretük kisebb.

Főként növényi nedvekkel táplálkoznak, és a gerinctelen állatok, köztük pókok, bogarak és parazita darazsak, valamint a madarak kedvenc zsákmányállatai.

mondta Dr. Alvin Helden, az Anglia Ruskin Egyetem munkatársa a The Guardian online portálnak, aki megtalálta a fajt, és az eredményeket a Zootaxa folyóiratban tette közzé. – Személy szerint ez az egyike azoknak a dolgoknak, amelyekre szakemberként vágytam.

A legtöbb ember ismeri a kabócákat, és a most felfedezett faj rokonságban áll velük: mindegyiknek ugyanaz az általános szerkezete; a fejük kissé magasabban van, mint a hátsó részük és meglehetősen színesek.

Az újonnan felfedezett mezeikabóca-féle, a Phlogis kibalensis Forrás: Anglia Ruskin University/PA

Ebbe a nemzetségbe és a tágabb törzsbe tartozó mezeikabóca-félék azonban nagyon szokatlan megjelenésűek

és olyan hihetetlenül ritkák, hogy a biológiájuk szinte teljesen ismeretlen a tudomány előtt.

– hangsúlyozta Dr. Alvin Helden, aki 2015 óta vezet diákkirándulásokat a Kibale Nemzeti Parkba, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határához közel.

Ennek részeként dokumentálta a parkban talált rovarokat, miközben helyszíni útmutatókat készített, amelyekben fényképek is találhatók a terület lepkéiről, szenderféléiről és levélbogárféléiről.

– magyarázta Helden. – Úgy gondoltam, más nemzetközi csoportok és az ugandai diákok számára is hasznos lesz.

Hozzátette: a Kibale Nemzeti Park esőerdőjében rengeteg faj él, és bár elérhető egy fajlista, de az állatokról kevés a kép. Az útmutatók hasznosak lehetnek azok számára, akik „nevet akarnak adni a dolgoknak."