Az anatómiai és viselkedéses bizonyítékok azt mutatják, hogy a nőstény delfinek csiklója pont úgy működik, és pont arra szolgál, mint az emberi.

Az emberi faj nőegyedeihez hasonlóan a nőstény delfineknek működőképes csiklójuk van – állítja a Current Biology szakfolyóiratban frissen megjelent közlemény. A kutatók véleményüket arra alapozzák, hogy a palackorrú delfinek nőstényeinek hüvelybemeneténél található egy csiklószerű anatómiai képlet, amely duzzadásra képes, és érzőidegekkel gazdagon ellátott.

A delfinek csiklójának számos jellegzetessége utal arra, hogy a nemi örömszerzésben játszik szerepet" – erősíti meg a cikk vezető szerzője, Patricia Brennan, a Mount Holyoke College (Massachusetts, Egyesült Államok) biológia tanársegédje.

Palackorrú delfinForrás: Wikimedia Commons

A tudósok régóta tisztában vannak vele, hogy a delfinek magas fokú társas kapcsolatokat ápoló lények, akik az év minden szakában élnek nemi életet, s ennek szerepe van a kapcsolatok létrehozásában és megerősítésében. Az is feltűnt már az anatómusoknak korábban, hogy a delfinek klitorisza olyan pozíciót foglal el a hüvelybemenetnél, ami valószínűsíti, hogy közösülés közben stimulálódik. Megfigyelték továbbá, ahogy a nőstények egymás csiklóját az orrukkal és uszonyaikkal dörgölik.

A most megjelent tanulmányban Brennan és munkatársai közelebbről is megvizsgálták a palackorrú delfinek csiklóját. Behatóan tanulmányozták 11 természetes úton elhalt egyed klitoriszát egyebek mellett a duzzadásra képes szövetek jelenléte, alakja és elhelyezkedése szempontjából, és feltérképezték e szövetek beidegzettségét. Összesítve minden jel arra utal, hogy a delfinek csiklója szerkezetét és működését tekintve megfeleltethető az emberekének. „A női csiklóhoz hasonlóan a delfinek klitoriszát is jelentős részben vértelítődésre képes erektilis szövet alkotja" – szögezte le Brennan.

Forrás: Dara Orbach

Az erektilis szövet alakja az állatok serdülése során megváltozik, ami szintén arra utal, hogy a felnőtté váláskor nyeri el tényleges funkcióját. A vizsgálatok kiderítették, hogy a klitorisz testét nagy idegek látják el, amelyek számos szabad idegvégződést képeznek az e helyen a környezőnél jóval vékonyabb bőr alatt. Kimutatták továbbá ezen a területen az ún. genitális testecskék jelenlétét. Ezeknek az emberi csiklóból és a pénisz csúcsáról jól ismert érzékelő anatómiai struktúráknak fontos szerep jut a nemi örömérzet kialakulásában.

Brennan megjegyezte: a delfinek vértelítődésre képes barlangos testei alakjukat tekintve „meglepő mértékben hasonlatosak" az emberiekhez. Ahhoz képest, hogy a delfinek egész medencetájéka a miénktől mennyire eltérő felépítésű, megdöbbentő volt látni ezt a fokú alaki hasonlóságot – mondta el a kutatónő. – De a klitoriszt ellátó idegek puszta mérete is figyelemre méltó. Némelyik fél milliméternél is nagyobb átmérőjű."

A kutatócsoport eredetileg a delfinek hüvelyének evolúcióját tanulmányozta, s ennek során irányult a figyelmük a víziemlősök csiklójára. „Ahányszor csak delfinhüvelyt boncoltunk, mindig beleütköztünk ebbe a feltűnő méretű csiklóba, és kíváncsiak lettünk, vajon vette-e valaha is a fáradságot valaki, hogy alaposan megvizsgálja, és kiderítse, úgy működik-e, mint az embereké – mesélte Brennan. – Tudtuk, hogy a delfinek nemcsak a reprodukció kedvéért, hanem a társas kapcsolatok megerősítése végett is szexelnek, így elég valószínűnek tűnt, hogy ez a csikló nem véletlenül van a helyén."

Forrás: Dara Orbach

A kutatók megjegyzik: meglepően kevés vizsgálat irányult mindeddig a klitoriszra és a női nemi örömre az állatvilágban. Még a humán női klitorisz teljes anatómiai leírása is az 1990-es évekig váratott magára. „A női szexualitás feltűnő mellőzése a tudományos kutatásban azt eredményezi, hogy roppant hiányos a képünk az állati szexuális viselkedések valódi természetéről – hangsúlyozta Brennan. – A természetben előforduló nemi viselkedések tanulmányozása és megértése elengedhetetlen az állati léttapasztalat jobb megismeréséhez, és még fontos orvosi alkalmazásai is lehetnek a jövőben." A csoport ezért a továbbiakban a delfinek mellett sok egyéb gerinces faj nőstényeinek csiklóját és nemi szerveit szeretné megvizsgálni.