Szemtünetek, melyekkel mielőbb forduljon szemorvoshoz

szem, szemészeti vizsgálat
Vágólapra másolva!
Számos szembetegségben már a kezdeti tünetek jelentősen rontják közérzetünket. A zavaró panaszok nemritkán más, a látást tartósan károsító betegségek előhírnökei. Egyes tünetek tehát nem csak kellemetlenek, hanem súlyos betegségekre is felhívják a figyelmet. Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája azon panaszokat ismerteti, melyek esetén mihamarabb érdemes orvoshoz fordulni.
Vágólapra másolva!


Úszó foltok látása, fényvillanások nappal és éjjel

A szemlencse és a retina (ideghártya) közötti, nagy, átlátszó rész a szemben az üvegtest. Az öregedés során, illetve a szemet ért trauma után, vagy nagyobb mértékű rövidlátásban, akár fiatalon is, az üvegtest szerkezete felbomlik, és a normálisan is benne lévő kollagén szálacskák elszabadulnak helyükről. Ilyen esetben egy vagy több, a szemmozgások hatására elúszó foltot észlel a beteg. Ez gyakran hirtelen jelenik meg, zavaró és aggasztja a beteget. Ezek az üvegtesti homályok általában önmagukban nem vezetnek súlyos szembetegséghez, de pupillatágításban végzett szemészeti vizsgálatot igényelnek. Ha az üvegtesti homályok mennyisége hirtelen megnő (pl. üvegtesti bevérzés miatt), a részletes szemészeti vizsgálat elengedhetetlen. Amennyiben az üvegtesti homályok megjelenésével együtt (vagy akár anélkül) vakuvillanás szerű fényvillanásokat lát valaki, az üvegtest leválására kell gondolni. Az üvegtest leválása retina szakadást és retina leválást válthat ki. Ezért ilyen panasz esetén mielőbb részletes szemészeti vizsgálat szükséges, hogy az esetlegesen kialakuló szövődmények megelőzhetők legyenek!

Erős szemfájdalom

A szemfájdalom igen gyakori panasz, melynek hátterében banális dolog is állhat (pl. Szem megerőltetése). Viszont, ha a fájdalom erős, szem körüli fejfájással jár, nem múlik el és rossz közérzettel, hányingerrel, illetve látásromlással kísért, úgy célszerű mihamarabb szemészeti vizsgálaton részt venni. Noha egyes szemfájdalmakat okozhat szemfáradás (nem megfelelő szemüveg használata), szárazszem szindróma, orrmelléküreg gyulladás kisugárzó hatása, hátterében állhat még szivárványhártya gyulladás, magas szemnyomás, glaukóma és glaukómás roham is. Mivel ez utóbbiak sürgős beavatkozást igényelnek, a súlyos kimenetel megelőzésének érdekében célszerű minden jelentős szemfájdalom esetén mielőbb szemészeti vizsgálatra jelentkezni!

Látótérkiesés

Azt a területet, amit egyszerre belátunk, látótérnek nevezzük. A látótér egyes részeinek kiesése (látótérkiesés) jellemzően komoly szemészeti vagy ideggyógyászati betegség jele. A beteg a látótér egy részének hiányát általában hirtelen, véletlenül észleli (pl. nekimegy valaminek, mert nem látja, hogy az útjában van), függetlenül attól, hogy maga a látótérkiesés hevenyen keletkezett, vagy krónikusan, rosszabbodva alakult ki. A látótér kiesése jellemző zöldhályogra (glaukómára), sztrókra (ha az a látópályát érinti), a szemfenéki erek elzáródására (artériás embólia, vénás elváródás) és látóideg gyulladásra is. Látótérkiesés észlelése esetén részletes szemészeti vizsgálatra van szükség első lépésként, mert csak így állapíthatjuk meg és kezelhetjük a szemészeti alapbetegséget, illetve észlelhetjük a látótér kiesést okozó ideggyógyászati betegséget, amit majd neurológus fog kezelni.

Forrás: https://www.szemeszetikozpont.hu/

Kettőslátás

A kettőslátás (diplopia) nagyon zavaró és egyben ijesztő tünet, ami miatt gyorsan orvoshoz fordul az érintett. A kettőslátás nem tévesztendő össze az astigmiás fénytöréssel, amikor szellemképesen lát a szem, ha a megfelelő szemüveget nem viseli. Kettőslátás esetén valóban két képet lát a beteg, a két kép egymástól való távolsága pedig a nézés iránya szerint vagy csökken, vagy növekszik. A kettőslátást szemizom bénulás vagy szemizom hegesedés okozza. A bénulás vagy hegesedés oka szerint egy vagy több szemet mozgató izom működése eshet ki. Szemizom bénulást ideggyógyászati betegségek okoznak, ezek egy része súlyos állapot. Szemizom hegesedés jellemzően a szemüreg törése után vagy pajzsmirigy túlműködés következtében jön létre. Kettőslátás esetén tehát mielőbb szemorvosi vizsgálatra van szükség - mondja prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája.

Váladékozás, szúró érzés

A szem(ek) váladékozása, szúró érzése, véreressége, viszketése gyakori tünet, melynek hátterében sokszor kötőhártya gyulladás áll. A kötőhártya gyulladás oka gyakran bakteriális vagy vírusos fertőzés, irritáció, allergia, szemhéjszél gyulladás vagy a szemre került apró idegentest. Mivel ezen állapotok megbízható elkülönítése és ellátása csak szemészeti vizsgálat alapján lehetséges, a mielőbbi szemészeti vizsgálat feltétlenül javasolt a fenti a tünetek megjelenése esetén.

(Forrás: Szemészeti Központ
www.szemeszetikozpont.hu)