A koronavírusos betegek kezelésében is kiemelt jelentőséggel bíró új, keringés- és légzéstámogató eszközöket kapott a Pécsi Tudományegyetem az Operatív Törzs jóváhagyásával, az Országos Kórházi Főigazgatóság szervezésében. Az eszközöket péntek délután mutatták be a sajtó képviselőinek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Szívgyógyászati Klinikáján – tájékoztatta szerkesztőségünket az egyetem.

A keringés- és légzéstámogató technikák közül az úgynevezett extrakorporális membrán oxigenizáció (ECMO) széles körben alkalmazott az intenzív osztályokon. A szív pumpafunkciójának támogatására a „vaECMO"-t használják a szakemberek, míg légzéstámogatásra a „vvECMO" készülékek alkalmasak. A most beszerzett két új, ultramodern készülék mindkét funkcióra alkalmas, közölte az egyetem.

Az új ECMO készülékek a progresszív betegellátás bázisán az orvosképzés és szakorvosképzés színvonalának további emelése mellett a tudományos és kutatási lehetőségeket is bővítik – mondta Miseta Attila, a PTE rektora a beszerzés kapcsán.

Az extrakorporális membránoxigenizáció, más néven extrakorporális életfenntartás, egy olyan testen kívüli technika, amely olyan személyek számára nyújt hosszan tartó szív- és légzéstámogatást, akiknek a szíve és a tüdeje nem képes megfelelő mennyiségű gázcserét vagy perfúziót biztosítani az élet fenntartásáhozForrás: Pinterest

Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke kiemelte, hogy „a COVID intenzív ellátás szempontjából is regionális ellátó központ a PTE Klinikai Központja, ezért is nagy jelentőségű az új ECMO készülékek üzembe állítása a dél-dunántúli régió lakosai számára."

A COVID járvány idején számos ilyen kezelést alkalmaztunk a Koronavírus Ellátó Központban, hagyományos lélegeztetési technikával nem uralható, súlyos tüdőgyulladásban szenvedő betegeknél– tette hozzá Cziráki Attila, a PTE KK Szívgyógyászati Klinika igazgatója. – Az időben elkezdett ECMO kezeléssel jelentős esélyt adunk a betegnek a túlélésre, még igen súlyos COVID fertőzés esetén is.

Hozzátette: az új készülékekkel megduplázódott a klinika ECMO kapacitása, így nemcsak a Szívgyógyászati Klinikán fekvő, súlyos keringési állapotú betegek kezelésére, hanem a COVID intenzív osztályon is tudják párhuzamosan használni ezeket a készülékeket.