Újabb kutatás és ajánlás erősíti meg a gyermekvállalás előtti oltás fontosságát

terhesség terhes várandósság kismama
Kiderült a Pfizer vakcina hatékonysága a terhes nőknél
Vágólapra másolva!
Az eddigi tapasztalatokat és irányelveket erősíti meg az a közelmúltban nyilvánosságra hozott nemzetközi kutatás, amely szerint semmilyen érzékelhető negatív változást nem okoz a termékenységben a COVID-19 vakcina felvétele – hangsúlyozták a Semmelweis Egyetem vezető szülész-nőgyógyász professzorai. A vizsgálat alátámasztotta ugyanakkor azt a gyakorlatban már megfigyelt hatást, hogy a koronavírus-fertőzés átmenetileg csökkentheti a férfiak nemzőképességét. Kifejezetten javasolt a várandósságot, így akár lombikprogramot tervezők oltása, csakúgy mint a várandós és szoptató édesanyák vakcinációja – hívta fel a tanulmány kapcsán ismét a figyelmet az egyetemi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetése.
Vágólapra másolva!

A fogamzóképes korú nők egy része a nemzetközi tapasztalatok szerint továbbra sem veszi fel a koronavírus elleni védőoltást, mert aggódnak a vakcina termékenységre gyakorolt, esetlegesen káros hatásai miatt – ezzel indokolták a január 20-án az American Journal of Epidemiology-ban megjelent tanulmányukban a szerzők, hogy miért vágtak bele egy internetalapú kohorszvizsgálatba. Ennek során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy milyen hatást gyakorol a COVID-19 elleni oltás, illetve a SARS-CoV-2 fertőzés a spontán teherbeeséssel próbálkozó párok termékenységére. 2020 decemberétől 2021 novemberéig összesen 2126 amerikai, illetve kanadai nő vett részt a vizsgálatban szociodemográfiai, életmódbeli, valamint egészségügyi kérdőívek nyolchetenkénti kitöltésével. Az érintettek által felvett COVID-19 oltások, valamint a koronavírus-fertőzés és a termékenység, azaz a fogamzás ciklusonkénti valószínűsége közötti összefüggések feltárására a kutatók regressziós modelleket alkalmaztak, a lehetséges zavaró tényezők figyelembevételével.

Mint kiderült,

a COVID-19 vakcina felvétele egyik partner esetében sem okoz érzékelhető változást a termékenységben, vagyis a koronavírus elleni oltás nem rontja a fogamzás esélyeit.

A nők esetében a SARS-CoV-2 fertőzés sem rontotta érdemben a termékenységet, a férfiaknál azonban átmeneti csökkenés jelentkezett, amely a vizsgálat adatai szerint maximum pár hónapig tart. A koronavírus-fertőzés férfiak esetében tehát a termékenység rövid távú csökkenésével járhat, a COVID-19 elleni védőoltás azonban egyik partnernél sem károsítja a termékenységet – összegzik a tanulmány készítői.

Illusztráció Forrás: MTI/Bús Csaba

„A hazai és nemzetközi irányelvek eddig is egyértelműen javasolták az oltás beadatását a várandósságot tervezőknek, és a gyakorlatban is eszerint jártunk el eddig is" – hangsúlyozta dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, valamint dr. Bánhidy Ferenc igazgatóhelyettes, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese. Fontos ugyanakkor, hogy

most már egy nagy klinikai vizsgálat is igazolja: maga a védőoltás semmilyen formában nem befolyásolja negatívan a termékenységet, sem férfiak, sem nők esetében.

Ez egy újabb nagyon jó érv számunkra a még esetleg bizonytalankodó leendő kismamák tájékoztatásához – mutatott rá dr. Ács Nándor. Az igazgató a vizsgálat fontos megállapításának tartja, hogy míg az oltás nem érinti károsan a termékenységet egyik nem esetében sem, az átvészelt COVID-19 betegségnek kifejezetten káros hatása van a férfiak nemzőképességére. Ezt a gyakorlatban a hazai andrológusok is észlelték már – tette hozzá.

A nemzetközi ajánlásokkal összhangban a mesterséges megtermékenyítés előtt állóknak is kifejezetten javasolt a vakcináció.

Mint arra dr. Bánhidy Ferenc kitért: kezdetben ajánlott volt néhány ciklusnyi szünetet tartani a lombikbébi-kezelés elindítása és az oltás között, ma már, az összegyűlt tapasztalatok alapján ezt sem tartják szükségesnek, mivel a tervezett terhesség előtt beadott védőoltás semmilyen hatással nincs a későbbi várandósságra.

A várandósságot tervezők mellett

kifejezetten javasolt a már babát váró és szoptató kismamák vakcinációja is,

amelyet a kezdetektől kiemelten kezelt az egyetem; itt indult el hazai szinten elsőként az ő oltásuk – emlékeztettek a szakemberek.

Semmilyen érzékelhető negatív változást nem okoz a termékenységben a COVID-19 vakcina felvétele (illusztráció) Forrás: 123rf.com

Az oltás kérdése azért is kiemelten fontos, mert

várandósok esetében a COVID-19 fertőzés súlyosabb szövődményeket okozhat, illetve nagyobb arányban alakulhatnak ki ezek

– ezt mutatják a nemzetközi és a saját klinikai tapasztalatok is. Dr. Bánhidy Ferenc úgy látja, a legveszélyesebb ebből a szempontból a delta variáns, amely a tüdőszöveten kívül a méhlepény szövetét is képes megtámadni, ez pedig előfordult, hogy a magzat halálához vezetett. A COVID-19 ugyanakkor abban az esetben is veszélyes a magzatra, ha a méhlepényt nem támadja meg a vírus, például az édesanya tüdőkapacitásának romlásával a magzat oxigenizációja is sérülhet.

Az első trimeszterben általánosságban minden gyógyszeres terápiát kerülünk, így az oltást is, de például az USA-ban ekkor is ajánlják a COVID-19 vakcinát – részletezte dr. Bánhidy Ferenc.

Fontos szempont, hogy

az édesanya beoltásával a magzatnak is védettséget tudunk biztosítani,

mivel az anyai szervezetben megjelenő antitestek kimutathatók a köldökzsinórból és méhlepényből is, így átjutnak a magzatba is – tette hozzá dr. Ács Nándor.

Nemzetközi ajánlások

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2022. január 18-án adott ki közleményt azzal kapcsolatban, hogy a legújabb adatok is megnyugtatóak az mRNS-vakcinák terhesség alatti alkalmazásával kapcsolatban. Az EMA COVID-19 munkacsoportja több tanulmány részletes felülvizsgálatát végezte el, amelyek mintegy 65 000 különböző stádiumú terhességet érintettek. A felülvizsgálat nem talált arra utaló jelet, hogy az mRNS COVID-19 vakcinázást követően a terhességi komplikációk, vetélések, koraszülések vagy a magzatokban jelentkező káros hatások kockázata megnövekedett volna. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a COVID-19 vakcinák ugyanolyan hatékonyan csökkentik a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát a terheseknél, mint a nem terheseknél.

Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Hivatal (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) 2021 decemberében közzétett, várandósoknak és szoptató édesanyáknak szóló tájékoztatójában hangsúlyozza: a várandósok nagyobb valószínűséggel betegszenek meg súlyosan a COVID-19 vírustól, az oltás pedig ajánlott terheseknek, szoptató anyáknak, valamint azoknak, akik terhességet terveznek jelenleg vagy a jövőben.

A brit szülészeti, nőgyógyászati szakmai kollégium (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) december 20-án frissített tájékoztatója is erősen ajánlja az oltást várandósoknak, és hangsúlyozzák a gyermekvállalást tervezők vakcinációjának fontosságát is.

Szintén a COVID-19 várandósokra való veszélyességét, és az oltások biztonságosságát hangsúlyozza az amerikai szakmai társaság (American College of Obstetricians and Gynecologists) tájékoztatója.