Megmutatjuk, hogyan lehet csökkenti az autoimmun betegségek kockázatát

D-vitamin
A D-vitamin hozzájárul szervezet egészségéhez és támogatja az immunrendszer működését
Vágólapra másolva!
Az autoimmun betegségek egyre nagyobb problémát jelentenek világszerte: az immunrendszer véletlenül megtámadja az egészséges sejteket. Manapság ezek jelentik a harmadik vezető okot az általános megbetegedések tekintetében. Sokszor nincs rá hatékony gyógymód, és az elérhető legjobb megközelítés is csak a tünetek csökkentését célozza meg. A kutatók most azonban egy új megoldási alternatívával álltak elő.
Vágólapra másolva!

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a D-vitamin fogyasztása kedvező hatással lehet az autoimmun betegségekre. Ennek tesztelésére a Harvard és a Brigham and Women's Hospital (Bostoni Kórház) kutatói csaknem 26 ezer, 67,1 éves átlagéletkorú résztvevővel végzett egy tanulmányt Jill Hahn vezetésével, amelyben

a D-vitamin és az omega-3-kiegészítők hatását elemezték az autoimmun betegségekkel kapcsolatban.

Az önkénteseket véletlenszerűen két csoportra osztották, akiknek D-vitamin-kiegészítőket vagy placebót adtak. Ezután megvizsgálták a két csoport közötti különbségeket. Ez egy randomizált, kettős vizsgálatban sem a résztvevők, sem a kutatók nem tudták, hogy ki melyik csoportba tartozik, amivel ki tudták küszöbölni a vizsgálat esetleges torzításait. A csapat ezután öt évig követte a résztvevőket.

A D-vitamin hozzájárul szervezet egészségéhez és támogatja az immunrendszer működését Forrás: Shutterstock

Összességében a napi 2000 nemzetközi egység (NE) D-vitamin adag 22 százalékkal csökkentette az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát a placebo-csoporthoz képest.

Meglepő módon, amikor a kutatók csak a beavatkozás utolsó három évét vizsgálták, a D-vitamin csoportban 39 százalékkal kevesebb olyan résztvevőt találtak, akiknél bármilyen autoimmun betegség alakult volna ki.

Ez az adag valamivel nagyobb, mint a legtöbb egészségügyi szervezet által ajánlott standard 400-800 NE.

Ahogy arra a British Medical Journal tudományos szaklapban publikált tanulmány rámutat, a D-vitamint két forrásból kapjuk: élelmiszerekből (többek között halakból, a sajtokból vagy a gombafogyasztásból) és a napfény révén. Utóbbi hatására a szervezet D-vitamint termel.

Korábbi tanulmányok megerősítették, hogy a D-vitamin szintje összefüggésben áll az autoimmun betegségek kockázatával és súlyosságával,

valamint számos más betegséggel, mint például a sclerosis multiplex, a szívbetegség és az influenza. Egy dán tanulmány még azt is megállapította, hogy 49 százalékkal csökkenti a rheumatoid arthritis kockázatát.

A napfény hatására is képződik D-vitamin Forrás: Pexels

Az ehhez kapcsolódó mechanizmusok azonban egyelőre tisztázatlanok.

– mondta Dr. Karen Costenbader, a Harvard Medical School reumatológiai részlegének orvosprofesszora, a tanulmány szerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – És léteznek olyan egészségügyi problémák is, mint például a vesekő és a pajzsmirigy-túlműködés, amelyek miatt nem szabad extra D-vitamint szedni.

A tanulmány az omega-3 étrendkiegészítők és az autoimmun betegségek csökkenése közötti lehetséges kapcsolatról is beszámolt, bár ezzel kapcsolatban nem kapott azonnali, nyilvánvaló eredményeket.

Az összefüggés csak akkor derült ki, amikor a kutatók az autoimmun betegségek lehetséges eseteit is figyelembe vették.

A szakemberek most egy újabb felmérésen dolgoznak, amelyben fiatalabb résztvevők is részt vesznek, hogy így is felmérjék a D-vitamin hatását az autoimmun betegségekre és megtudják, vajon meddig tartanak az előnyei.