Elszörnyedtek, amikor meglátták, mi lóg ki az óriáskígyó szájából - videó

Vágólapra másolva!
Egyszerre horrorisztikus és bámulatos az a jelenet, amit a dél-afrikai MalaMala Vadrezervátumban rögzített egy turista: egy afrikai sziklapiton egy termetes impalát nyel le egészben.
Vágólapra másolva!

Az afrikai sziklapiton (Python sebae) Afrika legnagyobb kígyója, elérheti a 6 méteres hosszúságot. Megfojtással öli meg áldozatait, amelyek mérete a rágcsálóktól az antilopokig terjed. Néha krokodilt is megtámad. Miután körbetekeredve megölte áldozatát, a többi kígyóhoz hasonlóan egészben kezdi el lenyelni a zsákmányát. Az esetek zömében nem szokott gondot okozni az állatok szarva vagy egyéb kemény testrésze sem.

Ami viszont problémát okozhat, az a zsákmány emésztése: a kígyó gyomrában a tetem ugyanúgy elkezd bomlani, mintha a szabadban lenne. Mivel méretes prédáról beszélhetünk, fennáll a veszély, hogy a kígyó emésztőnedvei nem tudják időben lebontani az impalát, így az abból kiszabaduló mérgező gázok végeznek a pitonnal. Ha viszont időben sikerül megemésztenie a patást, jó ideig nem kell újabb zsákmány után néznie.

A jelenet a videó ötödik percétől kezdődik.