A világ egyik legrégibb tavát, a dél-afrikai Nyasza-tavat nyilvánították a természetvédők az 2022-es év veszélyeztett tavának, a vizes élőhelyek napja alkalmából.

A világ tíz legnagyobb tava közé tartozik

A Global Nature Fund (GNF) nevű környezetvédelmi alapítvány és az Élő Tavak (Living Lakes) Világszövetség indoklása szerint az egyedülálló ökoszisztémát súlyosan veszélyezteti a klímaváltozás, a túlhalászat és a Délkelet-Afrikát jellemző népességnövekedés következményei. A Nyasza-tó, más néven Malawi-tó a világ tíz legnagyobb tavának egyike, területe mintegy 29 ezer négyzetkilométer.

A mély és tiszta vízű Nyasza-tó rendkívül gazdag élővilágnak ad otthontForrás: Radek Borovka / Shutterstock

Afrikában ez a harmadik legnagyobb és a második legmélyebb tó.

Minden évben a vizes élőhelyek világnapján, február 2-án hirdeti ki a GNF az év veszélyeztetett tavát, hogy felhívja a figyelmet egy emberi tevékenység miatt fenyegetett tóra vagy vizes élőhelyre. Malawi 19,7 millió lakosával a világ egyik legszegényebb országa, népessége az elmúlt évtizedekben megötszöröződött.

A Nyasza-tó űrfotójaForrás: Nasa

"Az élelmiszerigény alig fedezhető, ennek következménye a túlhalászat, a fajok eltűnése, a Malawi-tó szennyezése" - mondta Daniel Mwakameka, az Action for Environmental Sustainability (AfES) malawi környezetvédelmi szervezet munkatársa.

A túlhalászás számos csak itt honos fajt veszélyeztet

A környezetvédők kiemelték: 700-800 sügérfajával, melyek közül sok a világon egyedül itt fordul elő, a Malawi-tó a Föld egyik halfajban leggazdagabb ökoszisztémája.

A helyenként 700 méter mély tó fedezi ma Malawi állatifehérje-igényének 70 százalékát, ami nagy veszélyt jelent a halállományra.

 

Részlet a Nyasza-tó partvidékérőlForrás: Wkimedia Commons / Paul Venter

Ráadásul a Nyasza-tó különösen érzékeny a klímaváltozás hatásaira. Mivel Kelet-Afrikában a csapadék mennyisége az elmúlt két évtizedben erőteljesen visszaesett, a tó vízmennyisége is csökkent, ami halak millióinak létét veszélyezteti. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták azt is, hogy célzott intézkedésekkel még meg lehet menteni ezt a különleges ökoszisztémát.

(Forrás: MTI/dpa)