Gyilkos férgek bukkantak fel Európában

kalapácsfejű féreg
A kalapácsfejű férgek a laposférgek törzsébe tartoznak
Vágólapra másolva!
Aggasztó új jelenségre figyelmeztetnek a tudósok - írja a Daily Star február 2-án megjelent cikkében. A nem őshonos kalapácsfejű férgek két további új faja jelent meg Európában, ami komoly ökológiai problémát okozhat.
Vágólapra másolva!

Veszélyes ragadozók, akadnak köztük méretes példányok is

Az európai térségben invazív fajnak számító kalapácsfejű féregek a laposférgek törzsébe (Platyhelminthes ) tartoznak, és eredetileg Ázsiában honosak. Az elmúlt években azonban behurcolt csoportként más kontineseken is megjelentek.

Akadnak köztük rendkívül termetes, emberi lábszár hosszúságú fajok,

amelyek – az óriáskígyókhoz hasonlóan – szorítással ölik meg áldozatukat, más fajok pedig a gömbhaléhoz hasonló súlyos idegméreggel végeznek a zsákmányukkal.

A kalapácsfejű férgek a laposférgek törzsébe tartoznak Forrás: Pierre Gros

A többnyire ragadozó életmódot folytató kalapácsfejű férgek többsége nem extra méretű, és talajlakó organizmus. Rendkívül jó az alkalmazkodóképességük, és magas a reprodukciójuk, ezért ahol megveteik a lábukat, gyors szaporodásnak indulnak.

Európában egészen 2013-ig teljesen ismeretlennek számítottak,

ebben az évben bukkantak rá az első példányra Franciaországban. 2014-ben már Olaszországban is felbukkantak, és valószínű, hogy más európai országokban is terjedőben vannak.

Egyelőre megállíthatatlannak tűnik a terjeszkedésük

Elszaporodásuk elsősorban a helyi talajlakó ökoszisztémákra jelent súlyos fenyegetést. A kalapácsfejű férgek ragadozó életmódjuk miatt hatalmas pusztítást végezhetnek a földigiliszta-populációban. A földigiliszták pedig rendkívül fontos szerepet játszanak a felső talajrétegek termőképességének fenntartásában.

A kalapácsfejű laposférgeknek eddig három faját azonosítottaák Európában.

Földigilisztát zsákmányoló kalapácsfejű féreg Forrás: Pierre Gros

Ezek közül a Bipalium kewense és a Bipalium adventitium tudományos nevű faj ráadásul igen erős, a gömbhal-félékhez (Tetraodontidae) hasonló idegmérget termel. A Bipalium kewense osztódással is képes szaporítani magát. A Francia Természettudományi Múzeum parazitológus-professzora, Jean-Lou Justine elmondta, hogy 2013-as felbukkanása óta már három faj is befészkelte magát Franciországban, illetve olasz területen.

Könnyű felismerni jellegzetes fejformájáról Forrás: Sébastien Sant

A kalapácsfejű laposférgeket könnyű felismerni jellegzetesen ellaposodó pörölyszerű fejvégükről.

Az egyik francia óvodából is kapott értesítést a természettudományi múzeum, miszerint „több száz apró kígyó" árasztotta el az intézmény kertjét, az ott dolgozók legnagyobb rémületére. Magyországi felbukkanásáról egyelőre még nincsenek információk.